Председателят на БСП Корнелия Нинова направи това изявление пред медиите по повод излъчената кандидат-президентска двойка на ГЕРБ.

По думите й Борисов ясно е дал да се разбере, че ако бъде избрана тази двойка, да не си и помисля да прави различна политика от тази на премиера и външния министър. „Тоест – ще слушат”, категорична бе тя.

„От думите на премиера става ясно, че по метода на изключванвето, Цачева е най-малко нужната му”, каза също Корнелия Нинова и допълни, че победата на Румен Радев и Илияна Йотова е абсолютно видима.

„Нашата кампания ще бъде позитивна и ще предлагаме алтернативата, защото тяхната двойка представлява статуквото, нищо по-различно. Ще бъдат послушни и ще изпълняват всичко, което им се каже”, каза още лидерът на БСП.

Ние сме на ход

Това заяви още Корнелия Нинова пред журналисти във Варна. „За нас това е началото на края на ГЕРБ и продължение на досегашната линия в президентската иниституция – Плевнелиев второ издание, но в рокля“, каза още тя. По думите й това означава една послушна президентска институция.

„Премиерът даде ясно да се разбере в обръщението си днес, че президентът и вицепрезидентът не трябва да си позволяват да провеждат различна от неговата и на външния министър политика, както и да не си помислят да се разграничават от ГЕРБ, ако бъдат избрани, защото това би било лицемерие“, каза още тя. По думите й това ще бъде двойка, която ще изпълнява чужда и то волята на премиера – без характер и собствени позиции и без отстояване на националните интереси.

„Унизително е да издигнеш президент и вицепрезидент по метода на изключването. Томислав Дончев и кметовете са му нужни, поради своите качества и издига най-малко значимото за ГЕРБ и за държавата - Цецка Цачева“, заяви лидерът на левицата.

Нинова подчерта, че е толкова без значение кой издига ГЕРБ, че дори Борисов обърка името на вицепрезидентта си – вместо Манушев, Милушев. Тя обясни, че Цачева олицетворява зконодателната власт, а НС е с най-нисък рейтинг. По думите й с помощта на председателя на парламента и законодателната власт, е била обезличена и превърната в изпълнител на волята на правителството.

„С тази двойка се потвърждава основната теза – само ген. Румен Радев и Илияна Йотова са различните кандидати, различни от статуквото и начало на промяната“, заключи Корнелия Нинова.

Ген. Радев: Пореден унизителен скеч

„Чака ни тежка битка. Може би последната, ако искаме да съхраним демократичното си право на избор.” Това написа в профила си във Фейсбук кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев по повод обявената кандидат-президентска двойка на ГЕРБ.

Според него обществото е станало свидетел на пореден унизителeн скеч на автократ, който се държи като водещ на риалити шоу и пази съспенса докрай. „Реч в стил „държавата – това съм аз“.

"Той не се сдържа да спомене и мен, което ясно показва, кого ГЕРБ възприема като единствена опозиция, за което му благодаря”, коментира изказването на премиера Борисов ген. Радев.

„Иначе г-жа Цачева е проекция на г-н Борисов. Това е Борисов в пола и с очила. Но силата на ГЕРБ не е в личностите, а в това, че партията е машина за избори”, пише още той.


Илияна Йотова: Вече съм една крачка пред Манушев – председателят Нинова знае името ми

„Защо ГЕРБ криха толкова време кандидата си, след като няма никаква изненада. Започваме нашата кампания. Като кандидат за вицепрезидент трябва да съм пред г-н Манушев - поне лидерът на моята партия знае името ми“, заяви кандидатът за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, Илияна Йотова.

Тя подчерта, че кандидат-президентската двойка на левицата е издигната след анализ какъв президент и вицепрезидент й трябва на страната - силни личности с характер, които вътре в страната могат да казват „не“ на безумията на изпълнителната власт и вън - да защитават интересите ни. „В мое лице и на ген. Радев българският народ имат тези гаранти. При двойката на ГЕРБ няма никакви гаранции“, категорична бе тя.

Йотова подчерта, че с ген. Радев са наясно, че България в момента е в периферията на ЕС и тярбва да се върне там, където й е мястото – равностоен партньор в Европа, не България, която слуша. Кандидатът за вицепрезидент бе категорична, че с екипа, от който е част, ще работи усилено за това.

Сергей Станишев: Изборите не са предрешени, нека не позволяме промяната да ни бъде открадната

„Искам да ви поздравя с празника – днес е международният ден на усмивката! Затова с усмивка ще подходя към коментара на дългоочакваната кандидатура на ГЕРБ. Всички знаехме, че който и да бъде посочен, той ще бъде второто издание на г-н Плевнелиев и ще има неговата задача – да топли мястото на премиера за период от 5 години. Настоящата кандидатура има същата цел. Приличат на матрьошка – излизат една от друга и получаваш повече от същото като съдържание“, заяви Станишев.

„Оказа се, че българската конституция е голям проблем на ГЕРБ. Тя повелява президентът да бъде обединител на нацията, а не представител на една партия. Предимството на нашия тандем е, ген. Радев декларира нееднократно желанието си да е президент на цялата нация“, продължи Станишев.

„Изборите не са предрешени. Битката за прозрачност и честно преброяване на резултатите е жизненоважна за бъдещето на България. И най-силният инструмент срещу този план на управляващата партия е масовото гласуване на българскитег граждани. Искам да кажа на хората, които искат промяна – не позволявайте тази промяна да ви бъде открадната“, каза още той.