Бан Ки-Мун пристигна днес на тридневно посещение у нас.
Ще бъдем много щастливи да ги видим отново на свобода, заяви министър-председателят по повод драмата с тримата служители на авиокомпания „Хели Ер-Сау”, които през януари бяха похитени, след като превозили хуманитарни работници на ООН и още са в плен.

Борисов благодари на Бан Ки-Мун, че е спазил обещанието си да посети България.

"Това посещение става още по-специално, защото се случва на Гергьовден, в Деня на Българската армия утре, което ще покаже и активната роля на българските военни сили в мироопазването по целия свят. В България се чувства солидарността. Благодаря на премиера за усилията на България за още повече регионално сътрудничество и глобална сигурност", заяви самият генерален секретар на ООН, като изтъкна, че повече от 600 българи служат в мисията на ООН в Афганистан.

Той отбеляза още, че сега страната ни споделя своя опит с хората от Северна Африка и Близкия изток от прехода си към демокрация по повод откритата днес в София международна конференция по темата, на която той присъства.
Там Бойко Борисов заяви, че ЕС не трябва да стои със скръстени ръце, а да помегне на държавите от региона, и посъветва своите "арабски приятели" да направят съдебна реформа.

"Премиерът и аз сме убедени в необходимостта от международно сътрудничество. Изразявам подкрепата си за политическото лидерство, на което сме свидетели и което вече е отбелязано от ЕК", каза още гостът и отбеляза силната политическа воля в борбата с престъпността и корупцията.

"Благодаря на г-н Борисов и на българския народ" за топлотата и гостоприемството, което получихме аз и моята делегация. За мен е чест да съм първият секретар на ООН, който посещава страната, след прехода към демокрация", заяви накрая Бан Ки-Мун.

По-рано той посети и Столична община, където беше посрещнат от кмета Йорданка Фандъкова.
"София ме вдъхнови да търся мъдрост и посрещна предизвикателствата на днешния ден", записа в златната книга на общината Бан Ки-мун.

"София означава мъдрост, необходима е мъдрост да дадете дом на различни религии и те да съжителстват мирно. България е защитила мъдро евреите си през Втората световна война. Доказала е, че може да даде опора на хора с различни вярвания. В сърцето на града ви синагога и джамия обграждат останките от римския град", обърна се той към Фандъкова и заместниците й.

Генералният секретар каза още, че перефразирайки мотото на София "Расте, но не старее", макар и на 60 години, той се надява да се върне отново в града, който е кръстопът на Европа и древна столица.

Утре Бан Ки-мун ще бъде на посещение в Пловдив, съобщиха от Областна администрация. Негов домакин ще бъде областният управител Иван Тотев, който ще даде официален обяд в чест на госта от името на министър-председателя. В рамките на визитата е включено разглеждане на Стария Пловдив.