Напускането на парламента от Цветан Цветанов е максималното, което може да си позволи ГЕРБ след скандала с апартаментите. Това заяви премиерът и лидер на партията Бойко Борисов по време на съвместната пресконференция със СДС за явяване с обща листа на евроизборите. На трибуната до Борисов беше и самият Цветанов, който остава зам.-председател на ГЕРБ и ръководител на предизборния щаб.

"Ние от ГЕРБ получихме много тежък удар. Цветанов доста надълго обясни вчера за всяко едно нещо откъде е дошло. Много бих искал да видя нотариалните актове на всички съседи в тази сграда. Едно е да обявиш една такава цена от 2500 на квадрат, друго е да купиш на такава цена", коментира премиерът.

"Още в първия момент казах, че след като не изглежда добре, ще има санкции. По-тежки санкции от тези не може да направим. Дали Цветанов остава в ГЕРБ, това е работа на структурите, те решават и си го искат. Структурите припознават Цветанов като един от важните хора", обясни той.

"Вярвам му на Цветанов. Седем дни нямаше медия, която да не държеше тази тема от сутрин до вечер", каза още министър-председателят.

"Ако мислите, че на партията, на групата, на нас ни е хубаво или това е малко, да й свалиш шефа на парламентарната група, на комисиите и да го извадиш от парламента. Нали са гласували за него два многомандатни избирателни района? Знаете ли колко хора са ми се обадили да кажат не го прави, пази си като Корнелия хората. Когато обвиняват някой от БСП, те излизат и викат: Ние сме единни и застават там. Ти правиш точно обратното", разказа Борисов.

"Мое право е да взема това решение. Абсолютна лъжа е, че има приятелски огън. Това е фалшива новина. През цялото време съм говорили с колегите, всички сме страдали от тази новина. Да не мислите, че ни беше приятно, а да не се публикува, че кредитният рейтинг е от стабилен на положителен. А ние си говорим за този гейт, където вече има и кумове и отвратихме народа", увери Борисов.

"Вежди Рашидов си има фирма за търговия. Той купува апартаменти и ги препродава", добави премиерът.

Като тежко решение за раздяла Борисов посочи и Цецка Цачева, която от години била в ГЕРБ.

За Лозан Панов той каза, че всеки трябва да погледне собствената си къщичка, но остави на медиите да го коментират. "Като има подобен скандал, трябва да се понесе отговорност. Ние понесохме на всички нива", подчерта премиерът.

Винаги съм се плашил от приятели и съм казвал, че нямам приятели, коментира още Борисов. Освен мен, репликира го стоящият до него Владимир Кисьов от СДС. Той затова и си направи отвод, засмя се премиерът, визирайки оттеглянето на Кисьов от евролистата на ГЕРБ след споразумението между двете партии.

Бойко Борисов изрази недоволство, че покрай този скандал не се дава публичност на добрата новина, че кредитният рейтинг на България продължава да се вдига, както и преборването на пакета "Мобилност".