В края на август бе изцяло завършена и прилежащата инфраструктура. Последният сегмент на Дунав мост 2 при Видин бе монтиран миналата седмица и конструкцията е вече свързана.

Борисов, Хаан и румънският премиер Виктор-Виорел Понта се срещнаха по средата на моста и заедно преминаха по завършената конструкция, предаде БТА.

Инвестицията в Дунав мост 2 е 300 милиона евро, съобщи Йоханес Хаан. От тях 100 млн. евро са осигурени от ЕС. Еврокомисарят благодари на Борисов и Понта за силната им ангажираност към проекта.

В Румъния днес е одобрен меморандум за създаване на смесено дружество за управление на моста между България и Румъния, каза Понта. Той допълни, че до няколко седмици то ще бъде създадено и ще е със седалище в България.
"Разбрахме, че сме изгубили две години с това къде да бъде централата на компанията. Попитах кой е вложил повече пари в проекта, отговориха ми, че  България, затова смятам, че е справедливо централа да е при вас. Понякога се случва толкова важни проекти, да са блокирани поради дребна бюрокрация", коментира той, цитиран от "Фокус".

Борисов пък припомни на Хаан уговорката, че ако двамата с министър-председателя на Румъния се разходят по моста, те ще получат изразходените средства за съоръжението до края на годината.
При предишното ми посещение на Дунав мост 2 през юни беше анонсирано, че до края на годината строителните работи ще бъдат завършени до такава степен, че ще позволяват преминаването през съоръжението. Виждаме, че два месеца предсрочно това се случва, каза еврокомисарят.

По време на посещението двамата премиери и еврокомисарят са разгледали и прилежащата инфраструктура от българска и от румънска страна. "Тя се строи много усилено, вече е пред завършване и до напролет имаме време да приключим с нея”, коментира Бойко Борисов. Той добави, че уговорката с испанската компания, която строи съоръжението, е, че сроковете за изпълнение ще бъдат спазени и напролет мостът ще бъде пуснат в експлоатация.

На обиколката на моста бяха и министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Ивайло Московски.

Преди това Борисов и Хаан инспектираха строежа на пътната връзка на АМ „Хемус” с околовръстния път на София – пътен възел Яна.