Варшава проверява дали полски съдия, който е имал достъп до класифицирана информация и е поискал политическо убежище в Беларус, е извършвал шпионаж, съобщи Ройтерс, като се позова на полските власти.

По-рано днес Томаш Шмит, съдия от административен съд във Варшава, поиска убежище в Беларус, заявявайки, че е действал в знак на протест срещу политиката на Полша спрямо Москва и Минск. Това става ясно от видеоклип, излъчен от руска телевизия, предаде БТА.

Като разпределителен център за западни военни доставки за Украйна, която се бори с руската инвазия, Полша твърди, че е станала основна цел на руски шпиони. Тя обвинява Москва и нейния съюзник Беларус, че се опитват да я дестабилизират.

Разпоредена е проверка дали Шмит е извършвал шпионаж срещу Полша предвид изявлението му и информацията, до която е имал достъп като съдия, заяви говорител на полската държавна прокуратура пред Ройтерс.

Според календара на съдебните заседания на Варшавския административен съд през следващия месец Шмит е трябвало да се произнесе по дела, свързани с издаване на разрешения за достъп до информация, представляваща тайна на НАТО и Европейския съюз. "Въпросът изисква незабавно изясняване", заяви полският министър на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш пред репортери.

Отделно от това полската Агенция за вътрешна сигурност заяви, че проверява обхвата на поверителната информация, до която Шмит е имал достъп, заяви говорител на координатора на полските тайни служби.