Това стана ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет. Проектът за фискален пакт ще бъде дискутиран в парламента.

Пактът бе приет на "срещата на върха" в Брюксел на 9-и декември от 26 държави, като само Великобритания се разграничи от него. Той предвижда създаване на общ фискален съюз и контрол върху бюджетите на отделните държави.

Дори някои общи формулировки, както министър Трайков забеляза, като обща икономическа политика, звучат много добре, ако това означава, че ще дойдат, примерно, холандските, финландските, швейцарските инвеститори в България, защото са по-добри условията, смята Борисов. В същото време обаче той се притеснява, че тези инвеститори могат да отидат в Китай, а ние да бъдем принудени да спазваме обща данъчна политика.
Премиерът подчертава, че България е заложила в дългосрочната си програма, че ще пази възможно най-ниските данъци в Европейския съюз. "Затова именно и толкова остро реагирахме за подпомагане на финансово слабите държави и пред Европейския съвет, и още един път го заявих тук на всички делегации, които дойдоха, че държавите, които искат помощ, трябва да си приведат заплатите и пенсиите на нивата на България и тогава да тръгват, както нас, да растат”, казва Борисов.

Според него няма никаква логика дисциплинираните да дават на по-богати недисциплинирани държави. Не че не сме солидарни, а че в случая не заслужават финансово недисциплинирани държави, които продължават да харчат от общите европейски пари по неразумен начин, да бъдат стимулирани. И затова сме толкова категорично против по темата за петте процента кофинансиране на тези наши съседи, които не се справят с финансовата си рамка. И това го поставихме и на Съвета, и сега като основна тема в разговорите и дебатите в Германия с канцлера Меркел, и за следващия Европейски съвет”, казва Борисов.
Борисов е възложил на министър Дянков ежедневно да пита ЕС: на базата на каква финансово-икономическа логика е взето това решение, става ясно още от стенограмата. Същата задача е възложена и на министър Дончев, който с писмо трябва да пита Барозу, защо се нарушават основните принципи в кофинансирането на тези проекти.

Борисов обещава също, че ще предложи освен до 3% бюджетен дефицит, и горната граница от 60% външен (и вътрешен държавен - б.р.) дълг да бъде свалена до 40% за България. За целта той нарежда на Дянков да проведе консултации с всички политически партии.
"Това не е наша приумица, виждате, в Европа ще стане, ще го приемат и тогава Парламента задължително ще търсим да го ратифицира. По-добре да сме моторите сега, ние да го направим, да покажем, че и в Източна Европа има дисциплинирани държави, които могат да направят всичките тези процеси сами, без да ги бие Международен валутен фонд или някой да ги ръчка с остена, казано на български”, казва Борисов.

Поздравявам парламента, че не се подведе по популизма на Първанов да върне пенсиите, казва още Борисов по повод отхвърленото вето на президента. "Защото безпощадните цифри, които на всеки популист може да му ги дадете да си ги сложи на ревера и да си ги носи, да знае какво се случва от празни приказки, популистки празни приказки, които много се харесват на хората, но носят изключителни нещастия и най-вече обричат държавите на мрак, неразвитие, застой, каквато е била България 20 години", продължава той, и допълва, че вместо да се гради инфраструктура, паркове, детски градини, да се прави култура и археология, парите са отивали да покриват "ей такива празни обещания в нереформираните системи".

Вицепремиерът Дянков обяснява, че всъщност с допълнителните 280 милиона лева, които ще отидат за пенсии на българските граждани, не могат да се правят допълнителни политика за образование, за здравеопазване. "Но винаги е важно да се казва - тези пари, ако не бяха по този начин харчени досега, щяха да отиват в политики, които да помагат на децата, на бъдещето ни", казва министърът на финансите.