Двамата коментираха днес новината, че агенцията за кредитен рейтинг "Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на България на BBB/A-3 със стабилна перспектива. Само преди дни и от агенция "Мудис" ни похвалиха за ниския дълг и бюджетен дефицит. За сметка на това от третата голяма агенция - "Фич", която бе пренебрегната от българското правителство, заплашиха, че могат да преразгледат рейтинга.

"Само две са държавите в Европейския съюз, които имат потвърден кредитен рейтинг стабилен през тази година", заяви финансовият министър, цитиран от БГНЕС. Като мотив за поддържането на тази стабилна прогноза и евентуално преразглеждане с цел увеличаване, се дава силната и последователна политика на правителството в областта на фискалната дисциплина, ниският ни външен и вътрешен дълг, както и солидната възможност за растеж в петгодишен срок, похвали се Дянков.

"Да похваля Дянков за ужас на опозицията. Мъка голяма ще настане пак. Докато на нас ни дават стабилна перспектива, на другите държави им свалят рейтинга, заяви Бойко Борисов. Това е поредната мъка за опозицията. От мен да запомните - винаги е по-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада рейтингът", коментира премиерът.

До 40% от брутния вътрешен продукт трябва да бъде външният дълг, записан в конституцията, съобщи още премиерът Бойко Борисов, цитиран от Агенция „Фокус”. Ние ще настояваме в нашата Конституция, когато се прави промяна – да бъде не 60% горната граница на дълга, а 40%, защото ние и без това имаме много нисък дълг и не би трябвало да отиваме толкова нависоко, каза още премиерът.
Той призова всички български парламентарно представени партии да подкрепят Пакта за финансова стабилност и първи в Европа да изпълним златното правило за 3% бюджетен дефицит по Маастрихтските критерии. 

Досега се говореше за таван на дефицита до 2% от БВП и на бюджетните разходи до 40% от БВП, както и за ограничаване на промяната на данъци с квалифицирано мнозинство.

Борисов отново подкрепи и идеята за европейска кредитна агенция.

Агенцията е повишила рейтинга ни благодарение на приетите от парламента реформи в областта на пенсионната система и за другите структурни реформи, които определят по-малко натиск върху бъдещи бюджети, имайки предвид, включително и реформата в областта на БДЖ, каза министър Дянков. По думите му – по този начин „Стандард енд Пуърс” потвърждава прогнозите на правителството, че дефицитът за 2011 година ще бъде под 2.5%, а за следващата година около 1.3%. И за тази, и за следващата година България ще бъде една от малкото държави, които ще имат положителен външен баланс.

В резултат на продължаващото свиване на бюджетния дефицит от агенцията очакват общия държавен дълг да достигне до 17,7% от БВП през следващата година.
Според "Стандард енд Пуърс" банковият сектор изглежда добре капитализиран и ликвиден с капиталова адекватност от почти 18 процента през трето тримесечие. Агенцията подчертава още, че в подкрепа на стабилността на българския банков сектор е силната регулаторна и надзорна рамка.