Понеже ми е много мила държавата, толкова много неща се правят, че не ми се иска от глупост да се разруши и дълги години след това да има много, много проблеми, а България го е правила това много пъти с грешни решения. Иска ми се да го предотвратя.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който дава пресконференция в Гранитната зала на Министерския съвет.

Иска ми се да предотвратя разрушаване на държавата. Как се разви събитията на медицинските сестри пред парламента. 

Сценарият продължава.

Той коментира и случая от вторник, когато охрана от НСО не го допусна до плажа в база "Росенец" Христо Иванов.

"Преди два дни се разиграва следната случка, не скеч, случка. Видимо публични лица - Христо Иванов ми е бил вицепремиер, министър, всички го познавате. Дебаркира, видимо с провокативна цел като Христо Ботев на Козлодуй, носи знаме. Видно отива там с цел. Абсолютно не го виня. Никакъв упрек, отива там със своята цел. Приемаме, че е най-добронамерена. Как бива посрещнат? Там се е очаква, че е ВИП-ът, не е на плажа, не се пече. Нищо не налага такива действия на двамата-трима охранители".

И аз просто виждам артисти, единият леко върви, носи знаме, а другият го бута до водата, докато джапне във водата. И вече това, което е върхът на възмущението ми, сержанти ли са, офицери ли са. Президентът Радев ще ни каже какви са, хвърля знамето, като знаят, че това нещо се снима. И тези охранители правят всичко възможно това да е най-автентично. Свършва сценката, качват се на колата и отиват - къде? - да подкрепят.

Какво прави Христо Иванов, да подкрепи или да протестира, пред този, който пряко отговаря, по закон за НСО. Какво казва, че ще държи Борисов отговорен. За кое? 4 години президентът Радев ръководи пряко, непосредствено, контролира НСО. Не могат да си изкривят душата и да излъжа. Когато са ми пращали за началници и зам.-началници., никога не съм се противил. Закон нямаше за НСО, ние направихме", категоричен беше Борисов.

Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно, само че аз публично съм им благодарил за всички случаи, когато като партия в парламента са ме подкрепили. Никога не сме делили кметовете и винаги по-равно сме подавали пари,за улици, канализация, нови училища. Нямаше да ни стигнат гласовете за Ф-16, те ни подкрепиха и аз мисля, че няма кой да се съмнява, че по евроатлантическа линия ДПС е прогнозируема партия. Подкрепиха ни за ДДС-то за ресторантите, за книгите", коментира още Борисов.

"Охрана сложихме и на Прокопиев, когато имаше сигнали. Но сега иска да ми се вмени, че това е моя тема. Не е. Сигурен съм, че и двамата ще си свалят охраните /бел. ред. Ахмед Доган и Делян Пеевски/. Но Радев да поеме вината за отпадането. Ако ме питате мен НСО трябва да остане да пази президента, който и да е той, премиера, който и да е той" и председателя на НС, смята Борисов.

Премиерът беше категоричен: "Протестът бе добре сглобен. Христо Иванов протестира срещу тези, които го къпаха. И вика: Държа Борисов отговорен. За кое? Президентът еднолично носи отговорност и с назначаването на директора на НСО. Това означава подбора, подготовката и обучението на всички служители. Считате ли, че един средно интелигентен човек, когато го снимат, ще хвърля българското знаме? И те го хващат и го бутат, и гледат в камерата, и джапкат и си пътуват обратно".

Той заяви, че не са казал и дума, когато прокуратурата влиза в Министерския съвет и научава от медиите, когато задържат и пускат негови министри и зам.-министри. "И ето ти снощи, питам като прокуратурата влиза в сградите на Министерския съвет и ги извлича един по един министри и зам.-министри. Ние дума казали ли сме? И аз го научавам от медиите, когато го пуснат!".

Премиерът коментира, че протестът снощи е заради това, което се очаква тази вечер. 

Според него причината за всички действия срещу управляващата партия са заради информацията, че България ще влезе в Еврозоната. Той обясни, че късно тази вечер се очаква и потвърждение от Европейската комисия за това.

"Защо е това, заради днешния ден, важен ден е, цял ден ще се работи. Тази ярост идва заради това, че ако успеем - ще се случи. Няма да може да се фалират банки, няма да могат да се теглят пари в кеш, без да светнат в Европа, ще паднат лихви, ще се вдигне кредитният рейтинг. И ще се на мястото с най-успелите, в сърцето на ЕС. Чакаме новини довечера след 20 часа. И питам дали има дясномислещ човек, който да не знае какво значи да влезеш в Банковия съюз, да застанеш до успелите държави, да си в ЕРМ 2, сиреч всички останали - Мая, Румен, Корнелия, Божков. Защо дясномислещите влязоха в този сценарий?, попита Борисов. И допълни: "Ако когато има сценарий, има и сценаристи".

"Тези, които протестираха вчера, са алтернативата. Дори си се бяха подредили по министерства. Ако ДПС се изкаже против ГЕРБ, веднага ще спрат да говорят за тях. В понеделник ще вземем решението и тогава Комисията няма да може да го оправдае. Когато си се подписал да свалиш охраната на даден човек и утре го растрелят, как ще се оправдаеш?", попита премиерът.

"ДПС - това е сега темата. Когато те подкрепят БСП и Радев - тема няма. Когато подкрепят евроатлантически решения, има проблем. Те са тези, които най-много подкрепят влизането на България в чакалнята. Това е, друго няма. Нито съм ходил на зимните, нито на летните сараи, но много от протестиращите лидери са били там. Когато нещо правя с ДПС, излизам и казвам: Общините не трябва да чакат да се сменя правителството, за да получават средства. Да, когато се разследват такива олигарси, такива имена, много е трудно едно правителство да удържи. Това са огромни ресурси.

Според него няма разлика между масовото събиране в дискотеките и събирането на хора за протест пред президенството.

"Защо да затварям дискотеки и барове, като най-висшият орган - президентството, не спазва мерките и дава такъв пример. Ако Щабът не направят публичен медицински дебат, отварям всичко. Но нека да се знае, че отговорен за това ще е президентът. Едни могат да бъдат глобявани, а други не. Мен ме глобиха за събитието в Стара Загора, а президента ще бъде ли глобен? Вчера имаше повече хора, отколкото на футболните мачове", категоричен бе Борисов.

Според него заради неспазване на мерките, препоръчани от щаба, участниците в протеста и Радев също трябва да ги глобят.

"Изцяло продиктувано от него, ако си мислите, че е спонтанно, се лъжете. 2, 3, 4 хиляди души - те вчера показаха, че абсолютно не ги интересува какво препоръчва щабът. Мен ме глобиха, и тях да ги глобят.

В Стара Загора направихме мероприятие и ни глобиха. Сега ще смеят ли да ги глобят? Щабът още днес ако не направят публичен дебат, променям и пускам дискотеките и баровете, щом Президентството не спазва мерките, щом се оказва, че няма нищо. След вчерашния митинг ще се повишат още. С цялата си отговорност им казвам, не го правете, предстои изключително тежка година, или години. По никакъв начин не се раздвижва икономика. Тези милиарди, за които се говори, не сме се разбрали. Не го ли разбират това, в момента ни трябва абсолютен коннсенсус. Трябва да знаем какво ни очаква", каза още Борисов.

Според Борисов целта е нагнетяване на гражданско и етническо напрежение, за което е предупредил министъра на вътрешните работи.  И всичко това да се препише на мен, това е сценарият. 

Искам оставки на служителите на НСО, които хвърляха флага,  защо не са уволнени, попита Борисов.

Той се обърна към своите опоненти: "Да проявят малко държавническо мислене. Етническият мир е много важен. Разбира се, общината и областта в Бургас - въпросният бряг дали е плаж, дали не е, трябва да бъде отреден за плаж, и който иска да отиде да плажува. Както на Евксиноград, като туристическа атракция, който иска да отиде да плажува, да снима, да гледа. Това трябва да бъде направено".