Министерството на туризма следи ситуацията с руския туроператор "Турово", който е продавал самолетни билети на организирани и индивидуални пътници, но внезапно е изпаднал в невъзможност да осигури полета за връщане, независимо че билетите им са били платени. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в поредното издание на Летния университет на МГЕРБ, съобщи "Фокус" - Варна.

"По отношение на Русия, който е ключов наш пазар, имахме проблеми с една от големите руски компании - "Турово", която е информирала Федералната агенция по туризъм на Русия за това, че не може да осъществява полети. По отношение на туристите, които са тук в България, особено полетите за връщане. В тази връзка ние сме в непрекъснат диалог с министър Олег Сафонов и с директора на Федералната агенция. Провели сме редица срещи и с Генералния консул, който е тук във Варна, и с представителите на фирмата. Непрекъснато, включително и в момента, представител на Министерството на туризма е на летището, за да се увери, че лицата, които трябва да пътуват, ще го направят безпроблемно и за тях има осигурени полети", посочи министър Николина Ангелкова.

Тя отбеляза, че най-сериозна е била ситуацията с повече от 130 деца, които са били на лагер в Обзор. В понеделник те са си тръгнали от страната, като още около 20 деца предстои да пътуват на 1 септември.

"Следим тази ситуация непрекъснато и разчитаме на разбирането както на българския партньор на руската компания "Ной Травел", така и на представителите от тази компания да спазят поетите ангажименти. Ако останат хора по летищата, няма да е никак приятно за нас и като имидж за нашата дестинация", допълни Николина Ангелкова.