Това съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов.

Първоначалната информация е за подготовка на 5000 до 8000 военнослужещи в рамките на тригодишни ротации, с численост между 150 и 200 души, за период между 5 до 8 години като обучението ще се осъществява както от американски инструктори, така и от български военнослужещи.

Това е операция, която се включва във вече подписаното споразумение между България и САЩ за изграждането на съвместните военни съоръжения, заедно с подготовка и обучение и на представители на трети страни, поясни Найденов. Той цитира становище на експерти, че това прави излишно сключване на отделно споразумение, което да се ратифицира от парламента.

Премиерът и Министерският съвет са информирани за предложението и засега "позицията е за приемливост на предложението и необходимостта от продължаване на работата по до уточняване на детайлите", каза министърът на отбраната.

Във връзка с предложението в България се очаква посещение на военнослужещи от европейското и африканското командване на силите на САЩ.

Найденов не коментира евентуални финансови ползи от обучението на либийски войници у нас, но съобщи, че всички разходи ще бъдат заплащани от либийската страна, включително ползване на въоръжението, предоставено от българската страна.

През 2010 г. непреките ползи от ползването на военните съоръжения в базите надхвърлят 4 млн. долара, през 2011 г. те са близо 6 млн. долара, а през 2012 г. - 12 млн.долара, даде за пример министърът. Част от тези средства се получават и от местната икономика и български фирми доставчици.

Ангел Найденов каза, че след предложение на САЩ най-малко пет страни от НАТО са ангажирани с  приемане и обучение на служители от силите за сигурност на Либия.