Това бе съобщено от представители на водената от САЩ коалиция в Афганистан.

Така нападението, при което загинаха 12 души, става едно от най-смъртоносните срещу американски граждани през последните години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Взривът унищожи няколко автомобила, включително училищен микробус и брониран пикап, за който се смята, че е бил използван от загиналите служители.

"Американски служител, работещ по договор за Решителна подкрепа е загинал, а двама американски служители, работещи по договор за Решителна подкрепа са починали от раните си", посочи в изявление снощи коалицията на НАТО, известна като "Решителна подкрепа".

Източници от сферата на сигурността заявиха, че служителите са били от американската компания "ДайнКорп интернешнъл" /DynCorp. International/. Компанията, която извършва обучение, охранителна дейност и авиационна поддръжка за мисията на НАТО и афганистанската армия, потвърди, че е била мишената.

Повечето загинали бяха афганистански цивилни. Имаше и много ранени при самоубийствения атентат, който бе извършен пред болница на оживена улица в час пик.

Това е засилило гнева в Кабул след поредица взривове през този месец, при които са загинали десетки хора.

Талибаните, които се борят да възстановят твърдолинейното ислямистко управление повече от 13 години след американската военна интервенция, свалила режима им, отрекоха да стоят зад атентата. Никоя групировка не е поела отговорност.