О. з. ген. Радев ще бъде кандидатура на широка коалиция на леви, патриотични, центристки сили и засега се очертава като фаворит в предстоящите президентски избори, заяви още Първанов след заседание на Националния съвет на АБВ.

На него присъства и самият Радев, който вчера беше подкрепен официално и от БСП.

Имаме мандат от Националния съвет да подготвим споразумение с „БСП лява България”, да си разменим текстове и да подпишем едно такова споразумение за организацията и характера на предизборната кампания, както и да проведем разговор по всички въпроси, които засега още не са напълно решени“, допълни Първанов.

Той подчерта, че са уовлетворени от хода на преговорния процес и консолидацията около кандидатурата на генерала, затова имат основания да чакат силен и значителен успех на изборите. По думите му обаче, съзнават, че има още много работа, в това число да убедят скептиците в лявото пространство.
Според Първанов Радев е кандидатура, която може да обедини не само лявото, а и голяма част от българското общество.

„Имам всички аргументи да подкрепим ген. Радев, защото той е една силна, убедителна кандидатура като професионалист, като гражданин, като голям български патриот, като човек. С други думи – печеливша кандидатура и възможност за добър президент“, заяви още Първанов, цитиран "Фокус".

На въпрос дали Радев е негова кандидатура президентът в периода 2002-2012 отговори:

Това е безсмислен спор. Кой е споменал пръв името е спор, който остава на заден план. По-важното е, че това е една кандидатура – равно отдалечена, кандидатура на една коалиция, която е равностойна от много силни партии, доказали, че могат да правят добре избори".

Самият Радев вчера заяви:

"В края на юли получих изненадващо обаждане по телефона: "Аз съм Корнелия Нинова. Вие сте номиниран за кандидат за президент от различни наши структури. Приемате ли?". Това беше много изненадващо за мен. По това време обсъждах съвсем други неща. Дадох съгласие на госпожа Нинова на 2-ри август".

Той увери, че не е напуснал армията заради политическия пост.

Днес о.з. генералът коментира, че целта му е да работи за националните интереси.

Тук съм, за да обсъдим възможностите за една по-широка коалиция. В тази битка всеки глас е важен. В края на краищата целта е да работим всички за България“, заяви вече бившият началник на ВВС.

Запитан в какъв кръг избиратели извън АБВ и БСП се цели, той отговори:

Аз се целя към всички българи, които мислят за България, една България, здраво стъпила на своите национални интереси, лоялен член на НАТО и ЕС с ефективни способности и самостоятелна активна външна политика“.

Все още няма никаква яснота около това кой ще бъде вицепрезидент на Радев. Спряга се името на евродепутатът Илияна Йотова, която обаче заяви, че ще бъде подкрепена, само ако получи подкрепа от всички.
В средите на АБВ обаче настоявали да бъде издигнат историкът проф. Андрей Пантев, събощи bTV.

Междувременно еврокомисарят Кристалина Георгиева категорично отрече, че ще бъде кандидат-президентът на ГЕРБ.

АНКЕТА: Кой ще е кандидатът на ГЕРБ?