Заради тежките метеорологични условия и обилния снеговалеж в югоизточна България (Ямболско и Бургаско), както и в Смолянско, имаше забавяне на отварянето на секциите- в някои населени места с по 2 часа, а в други и до 4 часа. Към 10 часа всички 11 643 секционни избирателни комисии в страната бяха отворени и заработиха нормално, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Бисер Троянов. Изборният ден може да бъде удължен след 19 часа в секциите, които са започнали по-късно работа, но само ако в този час пред изборните секции има чакащи гласоподаватели, уточни Троянов.

17,42 процента е избирателната активност в страната към 17 часа, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.

Най-висока е избирателната активност в Плевен – 22,82%. Най-ниска е активността в Кърджали, където са гласували 8,58% от имащите право на глас.

Към 14,30 избирателната активност е била 11%. Към 13 часа днес активността по официални данни на ЦИК е била 9,34 на сто.

Жалбите 16 часа са за нарушения в 24 и 25 избирателни райони в София, съобщи Бисер Троянов. Жалбите са за това къде могат българските граждани да проверят адреса на секциите и местата, където могат да гласуват, както и как да се свържат с фирмите, които извършват превоз до секционните избирателни комисии. ЦИК се произнесе с две решения по повод тези жалби. Те са публикувани на сайта на комисията.

Около 15 часа мъж в София запалил бюлетина в избирателна секция. Човекът е задържан за 24 часа от полицията.

Охраняването на изборните помещения през изминалата нощ е било нормално. Снощи обаче полицаи са предотвратили пожар в избирателна секция в читалище "Пробуда" в с. Софрониево, Врачанска област. Не са унищожени материали и документи.

Над 13 500 полицаи ще охраняват секциите при провеждането на Националния референдум. Проведени са срещи със секционните комисии по места, уточнени са начинът и редът за взаимодействие с тях.

Общият брой на гласоподавателите, включени в избирателните списъци за националния референдум, е 6 949 120.

Към 8 часа българско време националният референдум е започнал в 37 секции зад граница от общо 44, съобщиха от МВнР. Няма информация за нарушения и инциденти. Референдумът беше открит първо в Сеул, Южна Корея, където гласуването започна в 23 часа вчера. Най-активни от българите в чужбина в гласуването са  живеещите в Брюксел, предаде БНР.

Вижте как да гласувате на референдума

От ЦИК напомнят, че купуването и продаването на гласове е престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда строги наказания. Санкцията за тези, които купуват избиратели е глоба до 20 хиляди лева и лишаване от свобода до 5 години. А тези, които се изкушат да продадат гласи си и това се докаже, ги чака глоба до 5 хиляди лева и затвор до 3 години.

За да бъде валиден референдумът, в него трябва да участват поне 4 345 450 души, колкото са дали вота си на последните парламентарни избори, и повече от половината да са отговорили с „да". При активност над 20 на сто темата се връща за обсъждане в парламента.

До искането за провеждане на референдум се стигна след като през март миналата година мнозинството на ГЕРБ в парламента прие решение за прекратяване на строежа на АЕЦ „Белене", а в отговор от БСП започнаха подписка за свикване на допитване за изграждане на атомната централа.

През юли левицата внесе събраните над 700 000 подписа за свикването на допитването, а след проверка на ГРАО над 500 000 от тях се оказаха валидни, достатъчно, за да се премине към организирането му.

За референдума са регистрирани четири инициативни комитета като 1 от тях за утвърдителен отговор, другите са против.

Този референдум е първият в България след промените през 1989 г.


Галерия от снимки от първия демократичен референдум