Захариева, номинирана от премиера Бойко Борисов, бе избрана за поста от парламента, макар да получи нестабилна подкрепа.

Преди да сдаде властта в Министерството на правосъдието Иванов коментира пред журналисти, че новият министър може да се справи. Според него очевидно тя идва с много сериозен технократски капацитет и с много голям политически опит.

Големият въпрос е какъв ще бъде мандатът й и каква ще бъде подкрепата от партиите, каза Иванов.

Големият въпрос е дали просто закърпваме онази част от тапета, която е паднала, за да не се вижда грозното по стената или този път политическите сили са разбрали, че тази реформа е много важна", заяви бившият министър.

Просто с приказки за консенсус тя няма да стане, защото не може да се постигне консенсус с тези, които трябва да се реформират,
добави той.

Според Иванов трябва да има много сериозен политически ресурс за дълбоки реформи, като големият проблем е как ще се справят с корупцията в съдебната власт и с това, че институциите не работят добре.

Това са изключително тежки реформи, това не са реформи, с които се режат лентички и се прави пиар“, коментира още Иванов.

Той приветства идеята, предложена от премиера - експерти от ЕК да направят анализ на работата на прокуратурата. Но уточни, че Бойко Борисов говори за мярка, залегнала в Стратегията за реформа в съдебната система, според която задълбочена експертиза на конкретната работа на прокуратурата трябва да се направи от външни експерти.

Аз се надявам, че моята оставка ще послужи за осъзнаване на необходимостта от по-сериозна политическа подкрепа“, заяви Христо Иванов.  

По-рано премиерът призова Захариева и Иванов да работят заедно, за да бъде реализирана съдебната реформа.

Коалиционното споразумение

Анексът към коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок ще бъде подписан в началото на следващата година. Това каза в кулоарите на парламента вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова, цитирана от БНР.


"Ние нямаме повод или основание да искаме преподписване на коалиционното споразумение, освен по една ясна причина - нека всяка една от партиите да го подпише поотделно, за да ги оставим да си решат сами вътрешните проблеми, защото така в един неясен общ субект политически ние имаме доста въпросителни", коментира Бъчварова.

По думите й особено след избирането на новия правосъден министър не вижда основание за съмнение, че реформата няма да бъде доведена докрай. Според нея, ако някой иска да предизвика предсрочни избори, ще осуети този план.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За избора на Екатерина Захариева