Военният министър Николай Ненчев каза пред журналисти, че е очаквал рапорта за освобождаване от длъжност на началника на отбраната ген. Константин Попов.

На въпрос дали ген. Попов си тръгва заради Румен Радев, военният министър Ненчев отговори утвърдително: "Да, заради Румен Радев."

Министърът в оставка не поясни дали ген. Попов е бил подтикнат от някаква конкретна постъпка на Румен Радев, или от самия факт, че той беше избран за президент на България.

По-късно обаче, пак пред журналисти, Ненчев даде висока оценка на моралните подбуди, по които ген. Попов е подал оставка.

България има нужда от хора като Константин Попов - така Ненчев отговори на въпрос дали вижда политическа кариера пред генерала, предаде БТА. Той определи началника на отбраната в оставка като много честен човек със забележителни морални качества и отбеляза, че много би се радвал, ако той се отдаде на обществен живот.

Неприемливи и неподходящи са мотивите и обясненията за оставката на началника на отбраната генерал Константин Попов, съобщиха позицията си от БСП.

Поведението му е несъвместимо с отговорностите на човек, заемащ най-високата като длъжност и звание позиция в Българската армия. Действията му са в разрез с неутралността, която трябва да съблюдава по закон един началник на отбраната, коментират от БСП.

От партията не виждат основания за тревога, "доколкото неговата оставка няма да поведе до сътресение в Българската армия и въоръжените сили на страната".

Вицеадмирал Пламен Манушев (ГЕРБ) заяви, че не е очаквал от ген. Попов такова нещо.

"Не го приемам, той има отговорност към българската армия", заяви Манушев. Той посочи, че генералът не му е казал нищо, а са приятели.

„Службата е над всичко. Жалко, един достоен български офицер, много грамотен, квалифициран, много добре запознат със състоянието и проблемите в армията”, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и добави, че е изненадан от решението на ген. Попов.

Рапорта си за напускане ген. Попов е определил като морален акт, тъй като в продължение на години е бил пряк началник на избрания за президент генерал Румен Радев.

Сега, пояснява началникът на отбраната, той дава възможност на новия държавен глава сам да определи най-висшия военен, с когото да работи за развитието на Българската армия.

Свикан Съветът по отбраната

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев е разпоредил да се свика Съветът по отбрана през идната седмица, за да бъде приета оставката на началника на отбраната ген. Константин Попов. Ненчев уточни, че вероятно тогава ще бъде обсъдена и номинацията на новия началник на отбраната.
Има подходящи хора, добави министърът в оставка.