Започва укрепването на рухналата подпорна стена на пътя Кричим-Девин. Това стана ясно по време на извършената проверка от областния управител Дани Каназирева, представители на Областно пътно управление и фирмата изпълнител "ИСА - 2000", предаде БТА.

Инцидентът стана в късния следобед вчера, след като на 93-ия км по третокласния път се активира свлачище. Засегнатият участък от подпорната стена е около 30 метра. От снощи там движението е пренасочено в една лента и е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили над 3,5 тона. Леките автомобили се движат двупосочно в едната лента. Движението се регулира с пътни знаци и светлинна сигнализация.

Снимка: БНТ

"Тежко е положението. От вчера сме в непрекъсната връзка с Агенция "Пътна инфраструктура", както и с Областно пътно управление. Взеха се незабавни мерки и укрепването започва. По време на укрепителните дейности тежкотоварни превозни средства ще минават по обходния маршрут през Пампорово, но Околовръстното в Пловдив също се ремонтира и този трафик ще се прехвърли през Пловдив. Затова държа да се обсъди внимателно техническо решение за възможност преминаване по тоя път в едната лента с всички предпазни мерки. Разбира се, ако е възможно", коментира Каназирева.

Тя обясни, че са проведени разговори с EVN. Днес на място има аварийна група, а утре ще бъде изключено високото напрежение, за да могат да започнат всички необходими действия по укрепването.

Паун Иванов от фирмата, която ще извърши укрепването, обясни, че това са подпорни стени правени преди повече от 50 години. Те не са били включени в проекта при изпълнението на за ремонта на пътя Кричим-Девин, който приключи миналата година и струваше 22 милиона лева.

Иванов не се ангажира с конкретен срок на изпълнение, защото първо трябва да се обследва много внимателно срутването.

"Не можем да кажем, докато не открием, къде можем да стъпим на здраво, за да се направи нова такава подпорна стена. Ние не искаме да пада повече. Проектът ще каже в какъв вид и как ще бъде направена", уточни той.

Областният управител добави, че желанието на всички е по най-бързия начин да стартира укрепването.

Снимка: БНТ

Прави се временна организация, както от страна на област Пловдив, така и от страна на област Смолян.

Дани Каназирева съобщи още, че от днес стартират и ремонтните дейности на пътя за Лилково и Ситово, както и укрепване на новото свлачище в района. Най-важното е да се направят 9-те километра от разклона на Бойково до Лилково, които нямат асфалтова настилка, поясни областният управител.