Вдигнаха двойно заплатата на кмета на Пловдив Здравко Димитров и районните кметове. На кмета заплатата бе увеличена от 1449 на 3350 лева, предава Дарик.

Районните кметове пък от 1400 лв. вече ще получават 2210 лв. Толкова става и възнаграждението на кмета на район Западен Димитър Колев, който досега получаваше по-малко от колегите си - 1262 лв. Сега обаче и неговата заплата ще се изравни с тяхната.

Предложението за двойното повишение на кметската заплата дойде от председателя на бюджетната комисия на Общинския съвет в Пловдив Константин Георгиев. По думите му, засега няма да се увеличават заплатите на председателя на местния парламент Александър Държиков и съветниците.

Това можело да стане евентуално, когато се промени правилника на Общинския съвет. Това обаче предстои да стане, след като той бъде качен на сайта на община Пловдив и престои там в необходимия срок.

В момента председателят на Общинския съвет получава 1350 лв. Предложението за новия размер на заплатите на кметовете и общинската администрация беше гласувано с 36 гласа "за", 1 "против" и 10 "въздържали се".

Така служителите на общината също ще бъдат с актуализирани заплати от 10 до 15% в зависимост от функциите, които изпълняват.