Градският транспорт в Пловдив няма да спре работа на 10 септември. Превозвачите се договориха с Община Пловдив да се покрият загубите им от началото на годината досега, които възлизат на над два милиона лева. Това решение бе взето, след като фирмите превозвачи и общината стигнаха до консенсус по време на среща днес.

Средствата ще бъдат осигурени от общинския бюджет, а за целта ще бъде внесена и извънредна точка в първата за септември сесия на Общинския съвет /ОбС/. Кметът Здравко Димитров заяви, че Община Пловдив е длъжна да намери тези средства. Това е COVID-криза, която никой не е предвидил. Те трупат загуби от курсовете, от покачването на горивото, от малкия брой пътници. Помните, че по едно време забранявахме на хората да пътуват в автобусите. Правим всичко възможно. Никой не желае да фалират фирмите. Ще им помогнем. И за в бъдеще ще бъдат заложени пари за евентуални загуби. Ако има пак COVID-криза, те ще им бъдат дадени, обясни Здравко Димитров.

Точната сума за компенсация на превозвачите ще бъде изчислена допълнително.

Транспортните фирми запазват стачната си готовност. Превозвачите ще присъстват и на сесията на ОбС, за да обяснят пред съветниците за финансовото им състояние и загубите, които търпят.