Министърът на икономиката Лъчезар Борисов и кметът на Пловдив Здравко Димитров подписаха договор на стойност 1,027 млн. лева във връзка с проекта за реализиране на високотехнологична фабрика за производство на електронна медицинска апаратура на международната компания BTL Industries Bulgaria (BTL).

Инвестицията е в размер на 20 милиона лева, а очакванията са да бъдат разкрити нови 200 работни места. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Фирмата, която миналата година получи сертификат за инвестиция клас "А", е сред водещите световни производители на високотехнологично медицинско оборудване и повече от десетилетие изработва основна част от продукцията си в града под тепетата, се казва още в съобщението.

"Пловдив се превърна в индустриалния център на България с динамично развитие. В условия на криза страната ни се представя много добре, тъй като сертифицираните проекти са предимно в сферата на промишлеността и във високотехнологичните услуги, като от началото на годината те са на стойност над 710 милиона лева и са открити над 3200 работни места", е каза министър Борисоов

По думите му проектите, които министерството подпомага и свързани с инфраструктурата, са за над 700 милиона лева и над 8000 работни места.

По данни на БНБ ръстът на преки чуждестранни инвестиции за първите 7 месеца на годината е на стойност 1,7 млрд. евро или над 54 на сто ръст на годишна база.

600 000 лева са средствата, с които Община Пловдив ще подпомогне изграждането на новата пътна инфраструктура и сумата е заложена в бюджета за 2021 г.

 "В условия на криза BTL показаха гъвкавост и как да бъдат актуални с обществените потребности. Подобни инвестиции осигуряват едно устойчиво развитие на града и региона като цяло. Това е първата подобна в рамките на Пловдив инвестиция и тя дава възможност за развитие на източната индустриална зона", казва кметът Здравко Димитров.

Уредите на компанията се продават в над 120 страни на 6 континента и се използват от едни от най-добрите медицински специалисти и световноизвестни клиники.