Епископската базилика на Филипопол стана "Сграда на годината 2020" в едноименния Национален конкурс - най-популярното и престижно събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България. Церемонията по награждаване се състоя снощи в Софийска опера и балет, съобщиха от пресцентъра на община Пловдив.

Eпископската базилика на Филипопол е била номинирана в категорията "Проекти, свързани с развитието на градовете - градска среда и култура", в която са се състезавали още 5 сгради. Наградата от името на Община Пловдив е получил заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който благодари на всички допринесли през годините за това Епископската базилика на Филипопол отново да оживее за жителите и гостите на града. Това се случи благодарение на публично-частно партньорство между Фондация "Америка за България", Община Пловдив и Министерството на културата, е подчертал Панов, цитиран в съобщението.

Национален конкурс "Сграда на годината" се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Журирането е започнало през ноември 2020 г. и е преминало на два етапа.

Eпископската базилика на Филипопол е проект, обхващащ консервация, реставрация и експониране обекта и изграждане на защитно покритие.

Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол. Базиликата е широка 36 м, дълга над 90 м и е с впечатляваща архитектура - централен и два странични кораба, апсида, нартекс /преддверие/ и атриум /открит двор/ с колонади.