Прошението е официално депозирано в местния парламент и съдържа собственоръчни подписи на лицата, трите имена, но без ЕГН и адреси, съобщава "Марица".

Името на отец Йордан Георгиев нашумя особено напоследък, когато пловдивският митрополит Николай назначи сина му, наскоро посветен свещеник, в Рибната църква, а отец Тодор, свързан с храма над 40 години, бе преместен другаде.

Умишлено разделение и противопоставяне на групи от обществото на Асеновград и недопустимо разнасяне на доноси срещу колеги свещеници, както и заради доброволно сътрудничество на някогашната Държавна сигурност, това са изброените вини на архиерейския наместник, описани в искането.

Това е прецедент за местния парламент на Асеновград. В регламента за почетните звания в града има опция при какви условия се прави отнемането им. Трайно уронване престижа на обществото на града, както и опетняване доброто име на Асеновград са описани като възможни мотиви за това.

Сесията на местния парламент е днес, не е било възможно искането да влезе в дневния ред. Очаква се да не е и за августовската сесия, но Общинският съвет няма как да игнорира искането на толкова граждани.

Най-вероятно ще има предварително съгласуване между политическите сили дали да се внесе за обсъждане. По регламент това може да стане с обикновено гласуване.

Архиерейският наместник отец Йордан е почетен асеновградчанин от май 2015 година. Номинацията му тогава депозира лично градоначалникът д-р Емил Караиванов.

През тази година обаче отец Данчо си позволи рязко да се противопостави на обществени инициативи, както и да охули и осуети местни мероприятия. Такива бяха казусите с негово искане общината да забрани на два пъти кукерски фестивал, както и да не се прави ритуалът "Наричания" срещу Еньовден в Етнографската къща с мотива, че е езически.

Преди месеци пък името му бе замесено в скандала с уреждането на сина му отец Стелиян на свещенически пост в църквата „Св. Богородица Благовещение” (Рибната църква).

"Няма да си върна почетното звание, не са ми го дали те, за да им го връщам. Дори не съм чул да има внесена такава подписка, трябва първо да я видя, за да коментирам", коментира архиерейския наместник отец Йордан Георгиев.