Жителите на селата Бели бряг и Трояново, община Раднево протестираха пред Народното събрание, защото жилищата им се изкупуват на ниска цена, заради нуждите на "Мини Марица - изток". Те обясниха, че багерите на предприятието копаят на 400 м от крайните къщи и са принудени да се изселят, но не могат да го направят, заради липсата на адекватна компенсация.

При тях излязоха народните представители от ПГ на "БСП за България" от област Стара Загора Драгомир Стойнев, Георги Гьоков и Донка Симеонова.

Снимка: БСП

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев заяви, че исканията на хората от Бели бряг са справедливи и изпълнителната власт трябва да им обърне внимание. "Изплащане на жилищата им на база пазарна оценка, при положение, че цените са изключително ниски, не ги удовлетворява по никакъв начин. С тази компенсация те няма как да закупят нови", обясни Стойнев. Той добави, че ако народните представители трябва да помогнат със законодателна инициатива, за да отговорят на исканията на хората, ще го направят. Той коментира, че правителството трябва да има планове - как ще се развиват "Мини Марица - изток", защото предприятието е стратегическо и от него зависи цялата енергетика, но и да отговори адекватно на исканията на хората. "Надяваме се протестиращите да бъдат приети в Министерството на енергетиката днес, за да изложат своите притеснения и пред министъра", каза още Драгомир Стойнев.

Снимка: БСП

"За съжаление, община Раднево е отписала селата Бели бряг и Трояново и не отделя никакви средства от концесионната такса на мините за тях. От 200 къщи в село Бели бряг са останали само двайсетина неизкупени имота, защото предлаганата сума по никакъв начин не може да удовлетвори хората", каза народният представител Георги Гьоков. Той добави, че жителите на селото настояват да бъдат обезщетени по обективни и справедливи критерии, а не по пазарните цени, които им определят от "Мини Марица-изток". "За всички е ясно, че населеното място ще бъде заличено заради въглищните залежи, но това не трябва да става в ущърб на хората", коментира още народният представител.