Червен индекс за опасност от пожари е обявен за утре в област Ямбол и части от Сливен, Стара Загора, Хасково, Велико Търново, Бургас, Плевен, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Враца. Това сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, цитирана от Агенция "Фокус".

Червеният индекс за пожароопасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване.

Действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

Оранжев индекс е обявен за почти цялата страна, където се включват областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Варна, Бургас, Хасково, Кърджали, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Ловеч, както и части от Благоевград, Перник, Област София, София, Пазарджик.

Оранжевият индекс на пожароопасност означава, че са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони. Предните фронтове на пожарите е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи.

Налагат се въздушни атаки със забавящ агент (retardant), за да се атакуват успешно предните фронтове на пожарите.

Жълт код за горещини в 15 области

Предупреждение от първа степен - Жълт код, е обявен в 15 области на страната за 11 август, вторник. Кодът ще е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол.

В тези области ще е много горещо с максималните температури от 35 - 36 градуса.

Жълтият код за високи температури предупреждава хората да бъдат внимателни. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.