Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е учуден от протеста на аптеките, които днес не отвориха. Над 700 аптеки в страната не работят, като така изразяват недоволството си от нова евродиректива за борба с фалшивите лекарства, която изисква да бъде инсталиран допълнителен софтуер.


"Не разбирам защо е протестът на аптеките в страната. Това е европейска директива, която засяга целия сектор в ЕС. Имахме достатъчно дълъг период на обучение - от 3 600 аптеки над 2 100 имат нови регистрации, близо по 10 аптеки на ден. Не виждам някакъв проблем. Доколкото знам никъде в ЕС няма такъв протест", обяви Ананиев на брифинг в Министерския съвет.

Министърът напомни, че браншът има гратисен период от 6 месеца, за да отговори на изискванията на Брюксел. Според регламента всяка аптека трябва да се снабди с четец и софтуер за специален баркод, който ще се поставя на медикаментите. Целта е да се пресече порочната практика с нелегални лекарства на пазара.

"Дадохме не по-малко от 6-месечен период от време, за да може всяка аптека да се включи и да изпълни всички изисквания, които са изключително ясни. Чух, че държавата не е знаела, какво да прави. Това за мен е неразбираемо. Имаме ясна програма и ясни изисквания, критерии, методология и с всеки изминал ден се увеличава броят на аптеките, които влизат в нашата система на верификация", заяви още здравният министър.

Той обяви, че протестиращите аптеки всъщност са по-малко от 700-те, които бяха предварително обявени и бе категоричен, че пари за софтуера на по-малките аптеки, които още не са се снабдили с него, не могат да бъдат предоставени.

"Всички аптеки, които имат договор със Здравната каса, имат своите компютри и програми, те са готови и включени в системата за верификация. Тези, които са далеч по-малко от тези 700, за които се говори в момента, ние не можем да им предоставим ресурс, защото това ще се третира за държавна помощ", каза още Кирил Ананиев.

Фармацевтите недоволстват от факта, че около 2-3 хиляди лева ще е нужно за цялото оборудване за едно гише. Отделно от това новата система не позволява и продаването на отделни блистери от лекарства, защото системата отчита баркода на цялата кутия, която има крайна цена.