Това е решил състав на Специализирания наказателен съд, съобщи "Правен свят" след своя проверка.

Делото срещу Вретенаров започна миналата година, след като жена, с която преди време имали интимни отношения, подала сигнал срещу него. Тя се оплакала, че той я изнудва от март 2014 г., когато поискал 7000 лева и я заплашил, че ако не му ги даде, ще издаде на съпруга ѝ, че са имали връзка.

Жената първоначално му дала 3500 лева, като "сделката" била оформена като аванс по договор. След това Вретенаров започнал да я тормози по телефона и уж случайно да я засича в градския транспорт, където продължавал с тормоза и искал останалата част от сумата. Тя обаче потърсила полицията и започнало разследване.

Вретенаров е осъден да плати и 3500 лева на жената за причинени имуществени вреди, за колкото е бил и предявеният от нея граждански иск. Той трябва да поеме и разноските по делото от близо 1800 лева.

Присъдата подлежи на обжалване.

Името на Христоско Вретенаров нашумя през 2007 г., когато беше директор на "Трамкар". Тогава кмет на София беше Бойко Борисов, който разпореди проверка на финансовото състояние на общинските дружества. Оказа се, че неочаквано Вретенаров сам отишъл при него и си признал, че е присвоявал пари, дори в присъствието на прокурор, който междувременно дошъл, описал всичко.
Това беше и първото дело по него, по което беше осъден за присвояване на над 670 000 лв.

След като продължи пет години, през януари 2012 г. ВКС окончателно го осъди на две години и половина затвор. Той обаче излежа зад решетките по-малко от година, защото началникът на Софийския затвор го предложил за предсрочно освобождаване.