При специализирана полицейска операция на 22 април, в района между моста на река Караагач и град Китен, служители на Главна дирекция "Гранична полиция" спрели за проверка микробус "Фолксваген", управляван от 52-годишен пловдивчанин, съобщават от прокуратурата.

При проверка в товарния отсек на микробуса граничните полицаи открили 13 мъже, незаконни имигранти - без документи, по тяхна информация сирийци. Те и шофьорът са задържани.

Снимка: Официална страница на Прокуратурата

Установено е, че автомобилът, брандиран с логото на фирма за инкасо, не е собственост на тази фирма и тя няма връзка със случая, стикерите са фалшиви и са поставени, за да бъде избегната евентуална полицейска проверка.

Микробусът е с неистински регистрационни табели, копиращи табелите на реален инкасов автомобил.
Снимка: Официална страница на Прокуратурата

Нелегалните мигранти и шофьорът са задържани. На шофьора е повдигнато обвинение и с прокурорско постановление мярката му за задържане е удължено до 72 часа. По случая са образувани досъдебни производства по описа на ГПУ-Царево.

В превозното средство е пътувал и непълнолетен български гражданин, който е разпитан в качеството на свидетел по досъдебното производство.