Учениците от VІ до ХІІ клас от Варна ще учат дистанционно до 22 ноември, включително. Това съобщи областният управител Стоян Пасев. Решението за удължаването на периода е на Областния кризисен щаб за борба с COVID - 19. До този момент от вкъщи учеха само гимназистите и студентите. Дистанционният им период на обучение трябваше да изтече днес - 11 ноември.

Предложението към Щаба е направено от дирекция "Образование и младежки дейности", след съгласуване с кмета на Варна Иван Портних. Новият график е подкрепен от работодателските организации на директорите и е съгласувано с РУО - Варна.

За учениците от първи до пети клас включително решенията се вземат от директорите, съобразно конкретната обстановка в училищата, съгласно заповед на министъра на образованието.

До 20 ноември директорите трябва да изготвят график за обучение в смесена среда - присъствена и от разстояние, като се съобразяват с изискванията на учебната програма и необходимостта от безопасна учебна среда в условията на Covid-19, се казва още в предложението на Община Варна, изпратено до щаба.

В останалите общини на Варненска област директорите на учебни заведения трябва да провеждат непрекъснат мониторинг на заболеваемостта и отсъстващите и да прилагат мерките, предвидени в заповедта на образователното министерство.

По решение на варненския Областен кризисен щаб се забранява и посещението на молове от непълнолетни лица без пълнолетен придружител.