Наказанието трябва да бъде изтърпяно при строг режим в условията на затвор,  съобщиха от пресцентъра на съда.

На 14 октомври 2014 г. 34-годишният Янчо Янчев убил по особено жесток и мъчителен начин котка на ул. "Хайдут Сидер" във Варна. Мъжът няколко пъти блъскал животното в асфалта и го мачкал с крак, докато не го умъртвил.

По-късно друг човек забелязал убитата котка, като при преглед на охранителни камери разбрал за извършената жестокост и изпратил записите на електронната поща на предаването „Господари на ефира“. По излъчен впоследствие видеоматериал и кадри в предаването, граждани разпознали извършителя и сигнализирали на телефон 112.

Янчев е задържан и обвинен в причиняване на смърт с особена жестокост и по особено мъчителен начин на гръбначно животно.

Пред районните магистрати във Варна той призна вината си и изрази съжаление за стореното, поради което делото бе проведено по процедура на съкратено съдебно следствие.

Янчо Янчев е осъждан многократно за посегателства срещу собствеността и личността, както и за разпространение на наркотици.

Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване или протест в 15 дневен срок.

По закон за проява на жестокост и убийство на животно наказанието е до 3 години затвор и глоба.

През септември 2013 г. Асеновградският районен съд даде условна присъда от 11 месеца с 3-годишен изпитателен срок и 1000 лева глоба на 55-годишния Райчо Иванов, който уби кучето си, влачейки го завързано за теглича на кола.