Това съобщиха от прокуратурата на брифинг пред журналисти, предаде БТА.

В понеделник вечерта малкият Христо е приет в "Пирогов" с кръвоизлив в мозъка и в кома, по тялото му са открити и множество хематоми, за някои от които се смята, че са по-стари.

Оказа се, че майката - цигуларка, която свири на кораби в Скандинавия, преди около три седмици е оставила детето на грижите на двама 18-годишни младежи в апартамента си в столичния квартал "Зона Б19". По първоначални данни те са душили, ритали и поливали с вода детето за наказание.

До края на деня Александър Донов и Патрик Първев, които са задържани за 72 часа, ще бъдат разпитани и ще им бъдат повдигнати обвинения за опит за убийство, съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура Павел Панов.

Той уточни, че се проверяват всички версии и са назначени експертизи дали в случая става въпрос за единичен побой или детето е било малтретирано системно. Ще бъде извършена експертиза и дали двамата младежи са употребявали наркотици. Те нямат криминални регистрации и все още се изясняват взаимоотношенията им с майката на детето, посочиха от държавното обвинение.

Днес майката Невена Велинска, се е върнала в България. "Искам само да видя детето си", казала тя на разследващите, предаде БГНЕС.

Преди няколко дни майката звъняла на свои съседи, разтревожена, че гледачите на детето й не вдигат телефона. Комшиите отишли в апартамента, но всичко изглеждало нормално и не личало детето да е малтретирано. После то разговаряло периодично с майка си чрез Viber и Skype.

Майката отглежда сама детето си, бащата не се интересувал от него, а родителите й са починали. Близки на Велинска разказаха, че един от младежите, който по информация на БНТ е син на неин приятел, е прекарал една седмица с детето преди тя да замине. Момчето се грижело добре за малкия Христо, а той питал за него: "Къде е Сашо?"

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че досега не е постъпвал сигнал за насилие в семейството и майката не се е обръщала за съдействие, съобщи БНР. Оттам уточниха, че детето е било поверено на двамата младежи, наети чрез упълномощено от нея лице. Тя познавала само един от тях.