МОН разпрати три варианта за смесено обучение до училищата. Те ще бъдат обсъдени между директори и експерти в образователното министерство утре, а решението ще влезе в сила на 27 ноември и ще важи до Коледа. След това ще се решава как да завърши първия срок, предава Нова тв.

Очакванията са всяко училище да взима само и локално своите решения. Има се предвид, че всяко дете трябва да присъства в клас, но без да стават струпвания на големи групи от ученици.

Винаги присъствено в клас ще са учениците от първи клас, а останалите ще учат смесено - и в час, и у дома. Всяко училище ще има право да избере как това да се случи. И докато идеите все още се обсъждат в МОН, в 51-во училище вече са на хибридна система.

50% от децата в 5-ти "б" клас са си вкъщи, а други в класната стая. Редуват се всеки ден. Разделени са четни и нечетни номера.

"Въпреки, че едната част сега е тук, а другата е онлайн, все пак опитът е важен. От миналата година имаме начините и методите, по които да внесем ред и да наблдаваме класа", казва Цветелина Кирилова, учител в 51-во СУ "Елисавета Багряна" в София.

Системата за разделение на класовете на две ще позволи в училището да няма струпване на ученици. Моделът ще бъде приложена и при връщането на всички ученици в училище.

"Половината от класа има възможност да учи в онлайн среда, половината в нормална среда и после ще се завъртят обратно", казва Веселин Стефанов, зам.-директор на 51-во.

Това е възможно, тъй като всяка стая в училището е снабдена с камера, микрофон и телевизор. Те обаче са купени във времето и стойността им е около 200 хил. лева. За това в 119-то училище избират друг пример.

"Ключовите ученици това са първи и пети клас, които на сто процента трябва да останат присъствено тук на място. За останалите ще разработим другата седмица един график, кога да са приствено, кога да са на дистанционно обучение", разказва Симеон Ангелов, зам.-директор на 119. Идеята е в училище да не са повече от 40-50% от децата.