Това е записано в доклада на банката, който набелязва мерки за стабилизиране на българската енергетика, съобщи БНР.

Таксата „Задължение към обществото“ компенсира по-скъпата енергия, която НЕК изкупува от ВЕИ и когенерациите на тецове и фирми. В момента за битовите потребители тя е 4 ст. на киловатчас.

Документът, който е публикуван за обществено обсъждане, предлага увеличение на таксата с около 5% за повечето потребители, а за битовите, които ще останат на регулирания пазар, с около 2%.

Ако исканията на СБ бъдат приети, неминуемо ще поскъпне и токът.

Повечето българи се отопляват с ток, като средно 14 на сто от общите разходи на домакинствата са за покриване на сметките за електроенергия. Най-бедните семейства обаче отделят доста повече от бюджета си за енергия в сравнение с тези, които имат добри доходи.

Според доклада на Световната банка като енергийно уязвими се определят тези домакинства, които харчат над 10% от доходите си за ток. За да бъдат защитени тези потребители от увеличението на цените, се предлага да бъдат въведени мерки, чрез които електроенергията да стане достъпна за хората с ниски доходи.

Едно от тези предложения е да бъде въведена "социална тарифа". Тя трябва да покрие до 70 на сто от компонента "електроенергия" в крайната цена за уязвимите домакинства с потребление под 100-150 киловатчаса на месец.

От тази мярка ще могат да се възползват хора над 70-годишна възраст, които живеят сами и са с доход под линията на бедността, лица с над 90 на сто нетрудоспособност, които се нуждаят от чужда помощ, без значение какви са доходите им, както и семейства, които гледат деца с увреждания и семейства, получаващи в момента целева помощ за отопление.