Решението на ДКЕВР ще гарантира производството на български въглища, като цената им ще се увеличи най-малко с инфлационния индекс, обясни експертът от регулатора ДКЕВР Лили Младенова, цитирана от БТА. 

Първоначално ДКЕВР предвиждаше средното намаление на цената на тока за потребители да е 5%. Вчера обаче енергийният регулатор реши от 1 август намалението да е малко по-ниско от предвиденото. Промяната е минимална и е след десетичната запетая.

Средното намаление на цената на електроенергията за битовите клиенти на ЧЕЗ е 4,54%, за ЕВН е 4,21%, за "Енерго-Про" е 3,75%, а за клиентите на "Златни Пясъци" е 5,63%,  каза Лили Младенова.

Тя посочи, че са преразгледани цените на всички централи и дружества по веригата, които формират крайната цена на тока.  Основният фактор за намалението са приходите от продажбата на парникови емисии, които по прогноза ще са 498 млн. лв., обясни експертът.

Отново е намалена и нормата на възвращаемост на електроразпределителните дружества от 12 на 10 на сто за ЧЕЗ и ЕВН и 11 процента за "Енерго-Про".

В новия модел на ценообразуване се създава компонент, наречен "задължения към обществото", като в него се включват цената на енергията, изкупувана по дългосрочните договори с централите ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3", енергията от ВЕИ и високоефективната енергия от топлофикационни и заводски централи.

Цената "задължения към обществото" компенсира разликата между пълната преференциална цена на задължително изкупуваната енергия и цената на енергията, която се дава на обществения доставчик, обясни Младенова.

За разлика от досегашните три добавки в цената за пренос, цената "задължения към обществото" се плаща само от клиентите на свободния пазар, добави тя.

Синдикати и миньори не са доволни

В общо становище по повод новите цени на тока от 1 август КНСБ и КТ "Подкрепа" заявяват, че доволни от промяната ще са единствено битовите абонати и част от фирмите, но не и работещите в енергетиката, предаде БНР.

Опасенията на фирмите от бранша са заради факта, че новият модел на ценообразуване предполага задължително и дългосрочно изкупуване от страна на НЕК на най-скъпата енергия - от възобновяеми източници, когенерации и от двете централи в Маришкия въгледобивен басейн.

Синдикатите заявиха, че ако бъдат предприети законови промени, свързани с
изкупуването на енергия от ВЕИ мощностите, би могла да бъде увеличена квотата на въглищните централи за регулирания пазар.

Притеснения изразяват и миньорите, тъй като централите, които са затруднени да реализират произвеждания от тях ток, ще изкупуват по-малко въглища, което ще доведе до съкращения и орязване на работни заплати и социални придобивки.

Опасенията са, че мините в Югозападна България ще бъдат затворени и ще се стигне до съкращения на близо 3500 миньори.

Ако НЕК изкупува определените от ДКЕВР квоти, няма да има проблем и съкращаване на миньори, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.