Токът поевтинял по-малко заради въглищата

ДКЕВР е намалила цената на тока от 1 август по-малко от предварително обявеното заради заложеното по-високо производство на енергия от двете въглищни централи - "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3". Синдикати и миньори обаче се опасяват от затваряне на мини и масови съкращения.

Обратно в новината

Коментари - Токът поевтинял по-малко заради въглищата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лошо нещо са комунистите !!!

Бахти НАГЛОСТТА! "Задължения към обществото"? Не КЪМ, а НА! Правилното изписване на тази такса е ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ОБЩЕСТВОТО. Сиреч това, което ОБЩЕСТВОТО ще плаща за ДАЛАВЕРИТЕ на властимащите с ВЕИ и Мариците 1 и 3! Виждам, че в България се е появил ЕНЕРГИЕН Худини! Докъде ще стигнат илюзионисткиге номера е ясно - да декември-януари, когато цялата енергийна система ще рухне или БЮДЖЕТЪТ, всъщност ВСИЧКИ НИЕ, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, ще почне да плаща за енергийните безумия! ТОГАВА И 1 МЛРД. НЯМА ДА СТИГНЕ! Но парите ще идат в джобовете на енергийните олигарси. И пак не можаха да ни изненадат КРАДЦИТЕ!

НАГЛОСТ, ОТНОВО СЕ ПОДИГРАХА С НАРОДА!!! НЯМАМ ДУМИ ДА ИЗРАЗЯ ВЪЗМУЩЕНИЕТО СИ ОТ ПОРЕДНАТА ИЗЦЕПКА НА ВЛАСТОИМАЩИТЕ!!!!!!!!!!!!!

за нагли мошеници има приказка ,,лъже и окото му не мига,,колебая се другарите или циганите са първенци ,докато едните са си кокошкари,другАРите са крупни,яки първенци,хрупат човеци,че и се облизват а за енерго- про ,какво се изненадвате,сякаш не знаете, че собствениците му владеят бг-то

Защо е различна нормата на възвръщаемост? Енерго-про: имат по-голяма норма на възвръщаемост и по-малко намаление на цената. Какви са критериите за това и какво общо има с "въглищата"?

Може да си нямаме по-евтин ток, но пък си имаме комунисти отново на власт.

а кога не сме имали, анна??? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Нормално ли е Енерго Про да ми иска всеки месец авансово плащане за следващия в размер на 75 % от сумата на изтеклия месец ?! Да кажем на 2-3 август ще получава две авансови за август , като срокът на първото изтича на 12 август и потичат лихви , а срокът на второто изтича на 26 август и потичат лихви , като в тридневен срок след изтичане на всяко авансово имат право да ми спрат тока . Защо трябва да плащам за услуга ,която ще ползвам евентуално в бъдеще време ?! Законно ли е това , законно ли е да изтече срока на нещо , което още не се е случило , има ли минало в бъдещето през погледа на настоящето ?!

Това си е живо кредитиране на Енерго Про , естествено , че не е законно , заведи дело !

Искам да попитам докога това нещо дето се добива и гори в Мариците ще бъде наричано въглища. Това е най-нискокалоричното гориво което все пак не е дала майката природа. И защо е ниско калорично ..ами защото е кал, чернозем

прави ли ви впечатление цената на тока ?Обявиха 0.15 ст. дневна и 0.10 ст. нощна за ЕВН и някой ще си каже е по-рано при ГЕРБ беше 0.205 и 0.14 -голямо намаление, но не уточняват че цифрите,които рекламират са без ДДС.Истината е 0.18 ст. за kwh и 0.12 за нощната

ЗА*БЕТЕ ТОКА, НЯКОЙ ДА СИ Е ПОГЛЕЖДАЛ ТЕЦ-а, ОБЩО ПОТРЕБЛЕНИЕ, ЩРАНГ-ЛИРА, ИЗРАВНИТЕЛНИ СМЕТКИ, ТОПЛИННО СЧЕТОВОДСТВО?!?

За това говорим! Че върви голямо хвърляне на прах в очите и голям цирк! България се управлява от аоткровени слуги на Сатаната! Погледнете го само Станишевото: С всеки изминат ден това човече добива все по_зомбиран вид...

ползват по-малко от 20% от народонаселението...

5 месеца неописуеми напъни,обещания,героизъм,пропаганда и словоблудстване за 3-4 процента намаление...С хиляди условности и заплахи за след 1 година...значи вместо 50 лева ще пращаме 48! Голям кяр!Надуха ни главите с тия глупости...КРАДЦИТЕ НА ЕДРО ПАК СА ДОБРЕ,а за простака 4%... Поздрави на майките Ви!

поредната подигравка- след 5 месеца''мислене" накрая няма и 5 % и на практика всичко в енергетиката си остава по старому

Лакардии, момци! Не забравяйте , че всичко се пише и се отчита, за да се предяви като задлъжение, или бонус /в зависимост от делата/. Миналата година увеличихте тока с 13% /!!!/, без да има основание за това! _ а сега ще го намалите с 4% , за да ни се смеят всички на еФтините селски номера, с киоито се представяме пред света!

Приятели, Предлагам, докато текат дебатите за цената на тока и ни предлагат всевъзможни "решения", кое от кое по-експертно, да се включим в мрежата на бат'Сали. Така от само себе си, икономически нестабилните субекти ще изчезнат. Ще остане много жица и желязо за всички.

до вчера зелената енергия ви беше виновна с двата лева във фактурите. Днес въглищата са виновни. Само енергийната мафия и кражбите не са виновни. Като ви построят атомната бомба в белене всички ще фалирате, а народонаселението ще плаща тройни цени на съветските олигарси с шеф путин, дълги години. Цялата политика на бкп-бсп/дпс-атака е ядрената зависимост от путинова русия, безконечна - строеж-заем-гориво-отпадъци.

Без да съм специалист, само от чуваното в медиите, уж е пъти по-евтина електроенергията от АЕЦ Козлодуй, а най-скъпа от американските ТЕЦ-ове. Да не говорим, че правилно поддържана АЕЦ, е сигурно много по-чиста от ТЕЦ. Няма просто как нещо ползващо въглища, да не е супер замърсител - чак такова пречистване, не вярвам да има. Със сигурност въглища се търсят и в чужбина. Може и с влакове да ги карат и продават и по този начин да печелят пари. Това с коригирането на тока е наистина въпрос. Там са много лоши екологичните, които не дават постоянен ток или регулируем, а от дъжд на вятър (директно от вятър). Малко по-добре са слънчевите панели. Това е и проблема на запад и как да я съжраняват, в нещо като акумулатори.

съжраняват=съхраняват

Страхотно,чувствам се по-богат. Средно плащам по 30лв ток. 3,75 % от тия 30лв излиза че пестя 1 лв. НА МЕСЕЦ! Голяма управленска програма...

Крадеш значи. Каква е тази консумация? Не се ли къпеш?

Браво, най-после някой да го намали - с малко но все пак е нещо ! Ако милиционерите го бяха направили - денонощно щяха да се хвалят !

Че те го намалиха с 8 % . И ЧЕЗ щяха да разтърсят, докато си защитят лиценза и или в релсите или без лиценз.

Ей , много си късоглед. Какви милиционери, какви гербери, какви комунисти или някакви си други. Не проумяваш ли, че се радваш на някакви жълти стотинки. Какво ще направиш с тях. Та те дори за хляб няма да ти стигнат

Малките хорица,на малко се радват...

Като ни дойдат сметките за август да не се окаже,че поевтиняването всъщност е поскъпване,другар?

А, нещо за намаляване на таксата пренос да кажете ? Това намаление на чии джоб ще се отрази, дали не са пак енергийните крале от върхушката на позитано.

Оня Черепахата, из под масата , да се сезира за конфликт на интереси - господата Корумбашев, Кадиев, Нинова и др. знайни и незнайни как така предлагат и гласуват закон за енергетиката, като имат бизнес в енергетиката с обороти по-големи от държавни енергийни предприятия. Другаря Местан го каза екзактно : От тук нататък, който застане на трибуната на НС, а е споменал думичката ДАНС, веднага да си каже, ако жена му работи в ДАН. И това да важи за всяка тема и всеки сектор.

Я, най- високообразования педагок колко е честен , да беше и искрен.. А, като крещеше на депутати и министри в защита на една министърка, без те нещо да са сторили и казали, защо не обясни за обвързаността си с нея.

Това е пълна подигравка с народа.За какви 5% ставаше на въпрос,които бяха смешни,а сега и тях няма да получим.Тец Мариците нарочно фалшифицират увеличаване на въглищата за да вдигнат цената на тока и да ни принудят отново да сме на площадите.Еее,няма на кого да разчиташ в тази тъпа страна.Всеки те лъже и краде и то от горе най много.

Чудно ми е защо не дават и на нас българите от безплатния отпаден ток, който ползват циганите. Все пак това е отпадък, който е на всички и би трябвало и българите да го ползват. Впрочем не мога да разбера как американците още не поканили корифея на мисълта и пръв приятел на Първанов другаря Цветелин Кънчев да работи за тях и да им разясни как от тока се получава отпаден ток.

И управници на България ще бъдат избиране основно с гласовете на циганите! Българите ще трябва да правят като в Щатите: да се въоръжават /по възможност от автомат нагоре...ако искат да оцелеят.

Хора, не се гневете. The best of the best експертите на БСП, ДПС, Атака и Ореха лично се постараха доста да Ви направят щастливи, но черното наследство оставено от ГЕРБ надделява и Вие пак сте нещастни. Борбата продължава правителството мисли за Вас, също както за Черепа, Пеевски, Доган и други достойни кадри на ДС. Все пак до края на мандата си Ореха ни обеща само едно - НАДЕЖДА, другото вече е разпределено.

И тук гербозомбита вият на уряло. Защо не се вдигали цените на въглищата, защо не се давали плащало повече за ток. Ами че кой да го плаща бе. Не ви ли ясно че вашите тарикати със соларните си паркове и хитреца Костов докараха енергетиката до колапс. Сега тока е в повече а е и скъп и труднопродаваем.

Дори и да приема тъпата ти мотивировка, след като "тока е в повече и е по-скъп", що се пънете да строите и БеляНЕ?! И за сведение - др. Корумбашев Кадиев, Гагузов и т.н също са щастливи собственици на соларни паркове;о)

Ами защото Белене е проект за бъдещето а иникой досега не е успял да получи по-евтина енергия от атомната.

Ти ще видиш на есен, като излезе проекта Белене. Кървави сълзи ще леят гербозомбитата и фалити.....фалити, бедна ти е фантазията.

Ха сега честито на всичките 327 000 подкрепили писмено премиера. Да направим една кратка сметчица - при средно потреблемие на месец около 40 лева "НАМАЛЕНИЕТО" е точно 80 СТОТИНКИ. Дори за един хляб няма.

Хайде Орешарски да си избере оттук икономически, енергиен и всякакъв специалист!Брей че разбирачи,брей.

Не сме разбирачи - по-лошо е: потърпевши сме от великите експерти!

какво стана ...нали комунистите обещаха първо да се пуши в заведенията....още 250 000 рабатни места...а те на сто лева ми намалят четири от тока голям смях...мухахахаха

Ами тогава нека го увеличат с 4-5 лв. Муха ни ухапала.

И това ще стане

ЧЕСТИТО КОМУНИСЧЕТА .ВАШИТЕ ДРУГАРИ ПАК ВИ ВРЪТНАХА!

2013г. - Токът поевтинял по-малко заради въглищата. 1986г. - Във връзка с нарасналата покупателна способност на населението ще бъдат увеличени цените на .... САМО ОПРАВДАНИЯ.

Айде поредната лъжа на комуноидеотите лъсна! Ще спестяваме по 1-2 лева месечно от това дългоочаквано и широко афиширано намаление преди да вземат властта тея боклуци! ОСТАВКА НЕЗАБАВНО ЛЪЖЦИ ТАКИВА! Къде са ви 250000 нови работни места? Жалко за глупаците гласували за вас!

Откъде накъде абонатите на ел. енергия са длъжни да плащат за въглища респ. за зелена енергия. Производителите и на въглища и на зелена енергия да си намират мющерии за това, което произвеждат. След като има излишък на ел. енергия значи ще има по-малко производство на въглища и на зелена енергия. Нали сме "уж" пазарна икономика. Намалено търсене, намалено производство. Всеки се спасява поединично. Това е положението иначе до под крушата т.е сегашното положение. Измислени високи цени! Арее

ТЕЦОВЕТЕ според теб с какво работят? Не ли с въглища??? И произвеждат топло и електроенергия.

Кой тец работи на въглища бе?

"В новия модел на ценообразуване се създава компонент, наречен "задължения към обществото", като в него се включват цената на енергията, изкупувана по дългосрочните договори с централите ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3", енергията от ВЕИ и високоефективната енергия от топлофикационни и заводски централи. " Абе, така като гледам, тази компонента трябва да я кръстите по-скоро: "Задължение НА обществото" КЪМ вампирите, които сте ни тропосали - ние да им плащаме, а вашите фирми да си правят печалбите!

Значи цената на газта беше намалена с 20 %. Въпросът ми е защо ТЕЦ - топлофикациите продължават да бъдат субсидирани от всеки потребяващ ел. енергия в България. Какво става с техните цени на ел.енергията, която продават на НЕК?

намаление се надявах, а пък то-4...% дн. ен.Смях, смях...Давайте, протестирайте...файдата е огромна...

с 6-8 000 лв. заплати- не им пука за сметките ни!По нощна доба го направиха и са много щастливи всички: олигарси, пенсионери...

Тия от БСП-то заедно с турците и оня глупавия от атака пак излъгаха.Такава им е цялата оправия.Докога народа ще ги търпи и вярва на тези ........

пари не остават, голяма работа- няма да ядем, то е вредно, води до холестирол!Ами за лекарства- без тях- нали ще мрем вече, но отиваме в рая!

такова намаление на тока е голям успех! Дерзайте, протестирайте...Небивал успех , сметките паднаха с 2-3 лв. Огромен успех! Ще си купя месечно 2-3 млека в повече и 1/2 хляб в повече, ура!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

А ти с колко искаш? Това са лелеяните чужди инвестиции в България!!! Тези инвеститори са дошли за да печелят. Колкото до зелената енергия , защо е толкова скъпа, кой е сключил договор всички ние, дори и да не я ползваме тази енергия да плащаме - не знам. Питайте онези на площада.............

Защо "онези на площада"?! "Онези" в МС и НС ги сглобяват схемите!

Да, скъпи 888 В МС и в централите на БСП и ДПС да ходим да питаме за закона за ВЕИ. Ела с нас, нали си любоднатерлен, може да кажат защо гласуваха миналия месец в Брюксел да продължи да се повишадва цената на пустата ВЕИ. Богатите държави на Европа против, а те нашите гласуват "за" . ЧЕСТИТО ! За следващите 5 години още 10 % от т.н. микс ще бъде от зелена енергия.

Трябва и срещу високите цени да протестираме докъто дадат оставка да намалят цените!!!!!

Ей,баби,откога чакам такова голямо намаление!Прощавам ви,че толкова години ме ограбвахте.С тези 4 лв.на месец ще си напълня хладилника с 2 кофички кисело мляко"На баба",6 яйца и 1 хляб.От кой месец,че не чух,ще дойде тази радост в къщи?Благодарят ви всичките заблудени овце.Аз не съм от тях.Отидете пред НДК и им съобщете радостната новина,но много внимателно,защото те са болни хора със слаби сърца,да не предадат,от радост "богу дух".Ние останалите възрастни хора не ви щем подаянията!!Оглозгахте държавата,а сега подхвърляте кокалите.МОРАЛ,СЪВЕСТ,ЧЕСТНОСТ ОТ КОМУНИСТ? НЕ! НЯМА!!!

Протестиращите не искат намаляване на цените на тока и увеличаване на заплатите и пенсиите, а само и единствено оставка на лошото правителство.

Недей се пъна - чутовното намаление е за сметка на намаляне на енергията от държавната Марица2 и Козлодуй! Интересите на останалите енергийни вампира са защитени! Демек държавата ощетява държавата за сметка на гарантираната печалба на великите "чуждестранни инвеститори" Е, и другаря Ковачки е със защитен интерес!

ТРАЙ КОНО ЗА ЗЕЛЕНА ТРЕВА!Заплатите ги дават работодателите т.е.тези които ни ограбват труда.Кой може да заповяда на работодател колко да ти дава над минималната работна заплата/според ненормалника Волен тя трябва да бъде 1000лв,а мин.пенсия 500лв.?Ти или си луд,или си много прост.

Въглищата сигурно могат да се ползват и за друго, ако ще и за износ. Защо трябва заради няколко заплати, да плаща целият народ. Сигурно дори е по евтино да им дадеш обещетение. Това е капитализъм. Когато нещо е неефективно, отпада.

Не е толкова просто. Въглищата са си наши и вместо да се внасят горива си се използват наши горива, т.е. намалява се търговския дефицит. От друга страна се осигурява работа на десетки хиляди миньори, съответно данъци и заплати за държавни служители и социални помощи. Централите НЕ СА НЕЕФЕКТИВНИ, напротив ефективни са. Проблема е, че няма достатъчно консумация през цялата година, което оскъпява производството. Но резервните мощностти са изключително важни за енергийния баланс на една държава, защото само чрез тях се контролира разликата между 3000 и 8000 МВт между минимално и пиково потребление.

Тока поевтиня с 5% - за масовия потребител - около -2 до -3 лв. Това веднага ще породи скок в цените на стоките от първа необходимост с 1% до 2% заради по-скъпия ток за част от производителите - това за масовия потребител около +20 до +30лв. ЧЕСтито!

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Уважаеми господин Министър-Председател, Според изнесените данни в одитните доклади за трите ЕРП-та, последните са източили от държавата над три милиарда лева само за миналата година. Допълнително щетите, които нанасят на обикновенните потребители чрез кражба, повреда или унищожаване на държавно-сертифицираните ни лични електромери възлизат на стотици милиони левове. График на това ЕЖЕДНЕВНО престъпление в ЧЕЗ-Разпределение ще видите на уеб-сайта им: link Графикът се обновява ежеседмично. Монтираните от ЕРП-тата електромери са МАНИПУЛИРУЕМИ, а за моделът на Дейзи IVEL-ADX1 е доказано и че са НЕСЕРТИФИЦИРАНИ, а Декларациите за съответствие пред ДАМТН (Държавната агенция за метрологичен и технически надзор) и БИМ (Българския институт по метрология) са фалшификати. Чрез тези и всички електронни електромери, притежаващи открит инфрачервен комуникационен интерфейс, става надписването на сметките, дистанционно и софтуерно, което през Зимния сезон справедливо изкара на улиците в цяла България протестиращите срещу кражбите. Уважаеми Господин Орешарски, без да навлизам в техническите детайли относно начините за надписването, тоест кражбата - всичко това е описано в моите 17 Възражения входирани в ЧЕЗ и ДКЕВР, както и в книгата Технология на Геноцида документален разказ за престъпленията на ЧЕЗ срещу милиони абонати в западна България на автора д-р Радко Ханджиев, бих искал да Ви обърна внимание на нещо далеч по-сериозно, а именно:

Собственици на ЧЕЗ и ЕнергоПро са Чешката Държава, а на ЕВН Австрийската държава. Акционерно участие имат и редица чужди фирми и организации, дори и руската мафия. Тоест всички тези външни сили имат пряко влияние през манипулируемите електромери върху месечните ни сметки на милиони българи. При всяко надписване по тяхна команда, хората ще излизат на улицата с искания за оставка на правителството. И с право, защото правителството е работодател и на ДКЕВР, БИМ, ДАМТН. То променя ежемесечно Закона за Енергетиката, то е подарило ЕРП-тата на чужди държави, то е подарило златодобива, медодобива и рудодобива на канадци, германци и белгийци, рафинерията и горивата на руски олигарси, водата на французи и пр., за да станем колония на Европейския съюз. То е подарило собственото си съществуване на чужди дърважи... Електричеството е от жизнена необходимост на всеки гражданин и предвид повсеместната подмяна на електромерите с МАНИПУЛИРУЕМИ такива, Ви ПРИЗОВАВАМ с цел да запазите народа, държавата, държавността и самото Правителство, както и НЕК, ЕСО и др. да предпериемете най-спешни мерки за отнемане на Лицензите на трите ЕРП-та, конфискация в полза на държавата на цялото имущество и мрежи, глоби за милионите увредени Средства за търговско измерване, както и за реформиране на ДКЕВР съгласно Директивите на Трети Енергиен Пакет. В противен случай съдебното дело за глобите от 17000 Евро на ден за неспазване на тези Директиви ще ни е най-малкия проблем. Гр. София, 26.07.2013г.

...и един оранжев крокодил си летял...Много си се напънал,но всичко,което си написал е пълна лъжа и манипулация,предполагам,че си от една от управляващите партии в момента,типично в техен стил-лъжи,манипулации и компромати.

Забележете мотивировката: производство на повече български въглища, но от Марица 1 и 3;о) А Марица 2 - да, да, за държавната Марица питам - там ще произвеждат ли повече български въглища или "намалението" го направихте пак за сметка на енергията от АЕЦ Козлодуй и Марица 2?!

Слава Богу- точно щях да получа инфаркт от толкова голямо намаление!

Преди тръбяха как цените на газа и нефта били свързани и тока поскъпваше с десетки % годишно. Сега нефта поевтинява, но не и бензина&газа а тока само с под 5. А хищническите предишни поскъпвания?! На всичко отгоре щели и да фалират. Ами нека !

В общо становище по повод новите цени на тока от 1 август "КНСБ и КТ "Подкрепа" заявяват, че доволни от промяната ще са единствено битовите абонати и част от фирмите, но не и работещите в енергетиката, предаде БНР." Като са недоволн работещите в енергетиката, да преминат в други отрасли кедето ще са доволни.

Браво, те такова намаление тражим я!

Ура!!! Токът ми ще поевтенее с 90 стинки! Това си е едно шише студена вода! Не знам за вас но от утре вече спиарм да протестирам. Всичките ми проблеми са решени!

Интересно как се произвеждат БЪЛГАРСКИ ВЪГЛИЩА И ДЪРЖАВАТА ГИ КУПУВА И ДАВА ЗА ТЕЦОВЕ ДАДЕНИ НА ЧУЖДИ ФИРМИ!!! ЕБАХТИ ТЪПАЦИТЕ СА В ТВА МИНЕСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА!!!!

Договорът с американските Марици е подписан от Костов и е дългосрочен. Защо, лошо ли е на наливаме милиарди в продънената икономика на братушките американци?

И на Ковачки наливат, успокой се!

И как наливаме пари на Американците? Като те правят инвестиция 1,5 млрд евро, а получаваха по 0,338 ст на всеки киловат произведен в страната. Това са 0,00338 лв х 40 млрд кВтч = 135 млн. лева годишно. Излиза че досега са дали 1,5 млрд,евро=3 млрд лв, а за времето си на работа до сега са изкарали 500 млн. лева. Дългосрочието им е 15 г. 15х135,2 млн.лева=2,04 млрд. лева. Та как американците ни ограбват след като инвестират 3 млрд, а получават 2 млрд? Да вярно е, че са раздули цените, но както и да го смяташ печалбата им не е кой знае каква. Американците взеха централите с намерението да продават директно на Турция, но не бяха на ясно каква червена мафия е тука в енергетиката. Как с измами и псевдотъргове червени фирми подбиват цената на тока за Турция, купувайки с далавери евтино от Козлодуй. Турция, която ще плаща по 25 ст./кВтч на руснаците за Акую по ДОГОВОР, се назлъндисва на 12-13 ст/кВтч, точно заради престъпния дъмпинг на черевенократунковците. За сравнение, черевните боклуци си прокараха 25 години за техните ВЕИ, а упорито повтарят дългосрочните договори на Мариците, които са едва 15 г. Да не говорим, че при Костов договорените цени бяха 3,5-4 цента, докато в момента предоговорената от Р.Овч цена е 6-7 цента.