Това реши Хасковският окръжен съд, съобщи haskovo.net.

Младата жена е била задържана около 22 часа на 21 декември на ГКПП Капитан Андреево на влизане в страната, в изпълнение на европейска заповед за арест.

Лике Хелена се издирва от властите в Холандия за тероризъм. През септември тя напуснала жилището си в Айндховен и се отправила за Сирия. Била обявена за изчезнала от бивш неин приятел, който имал ключ от жилището й.

Приятелят обаче се натъкнал в дома й на писмо, в която тя се прощава с близките и заявява, че заминава за Сирия. При обиск в жилището холандските власти намерили бележник, в който тя е написала:
“Търсих си сподвижници, намерих ги. Един от тях бе призован за сражение и замина. Аз също съм призована и тръгвам. Бог и Аллах ме зоват
”.

Няма данни обаче Лике Хелена да е минавала турско-сирийската граница.
На 14 септември тя е била задържана от турски полицаи в близост до границата. Жената обяснила, че се е загубила. Прекарала една нощ в полицейски участък, после била освободена.

Пред съда холандката заяви, че не е терористка, а само мюсюлманка. Тя не се противопостави на екстрадирането си. Дори заяви, че всъщност е тръгнала да се прибира в родината си.

Според холандския закон наказанието за тероризъм е 15 години лишаване от свобода.