Камерите могат да бъдат използвани и от мениджърите на компаниите, за да може да видят, например, как се отнасят шофьорите с клиентите, обясни пред  PRO.BG председателят на Националния съюз на превозвачите Румен Крумов, цитиран от БГНЕС. Вече започва пилотно видео наблюдение в столична  компания за таксиметров превоз.

Крумов подкрепя идеята за таван на цените на таксиметровите услуги, но не е оптимист, че това ще реши проблемите в бранша. Правителството ще разгледа предложението на 30 юни.
"Основният проблем е използването на чужди марки от т.нар. фалшиви таксита. През годините понятието "копърка” се промени - в момента вече "копърки” се наричат тези, които работят за себе си без фирма", каза Крумов.

Процентът на не съвсем редовните таксита е между 5 и 10, но по празниците, когато няма засилен контрол, се увеличавал. "Пределните цени няма да решат на 100% проблема с този тип таксита. Ние обаче разчитаме, че евентуалният таван ще създаде известна увереност на клиентите - ще знаят, че която и компания да изберат, от която и да е точка в София, има ориентировъчна цена колко трябва да им вземат”, обясни Крумов.

Той предлага всяка община в София да регулира таксиметровите услуги. "Общината определя броя на сергиите на пазара, не по по-различен начин изглежда и формулата за такситата. Колкото до професионалната годност на водача и т.н. – това остава в обхвата на държавните институции”, обясни председателят на Съюза на превозвачите.

Според него, в момента се наблюдава по-занижен технически контрол на автомобилите. За съжаление, в една значителна част от парка се установява, че ниската цена на таксиметровата услуга не предполага условия за редовната поддръжка на автомобилите: редовна смяна на масло, пробег и т.н., обясни Крумов.

Той призна и за недостиг на квалифицирани кадри. "Преди години бизнесът беше зает с обновяването на автопарка. Бавно и постепенно този процес  отмина, но за съжаление, не виждам по отношение на кадрите да се взимат мерки", коментира Крумов.

Междувременно стана ясно, че Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" е провела спецакция срещу незаконни таксиметрови превози около столични болници. Проверени са над 50 коли, един шофьорите пък успял да се скрие, за да избегне проверка.