КТ "Подкрепа" използва "таен служител" в търговска верига, за да провери как се спазва трудовото законодателство. Това каза на пресконференция в централата на синдиката президентът му Димитър Манолов.

Икономическият съветник в синдиката Ваня Григорова обясни, че в средата на декември 2015 г. техен представител, след кандидатстване, постъпва на работа в търговски магазин на една от българските вериги, предаде БТА.

Григорова отбеляза, че резултатите от около двумесечното тестване са "нерадостни" - шестдневна работна седмица, огромно текучество, създаване на фалшиви очаквания у кандидат-служителите, "отровна" работна атмосфера, санкции, глоби, насърчаване на доносничеството.

От синдиката внедрили своя представител Дария Захариева като подреждач на плодове и зеленчуци в българска верига супермаркети.

"На интервюто за работа се оказа, че няма да получавам обещаната заплата, която бе от 800 до 1225 лева. Всъщност стана ясно, че възнаграждението ще бъде между 450 и 500 лева бруто", обясни Захариева.

Оказва се обаче, че това е само началото на проблеми й в магазина.

За първите 11 дни работа Захариева получава едва 14 лева и ваучери за храна на стойност 50 лева и то само от топлата витрина на  "ПроМаркет".

Посочената причина за ниското заплащане е, че се налагат различни глоби, като например за бракувана стока и кражби.

"Навсякъде висяха табели, ако работник уличи свой колега в кражба, ще получи бонус от 200 лева веднага, което провокираше едно следене”, споделя Захариева.

Така се стига до ситуация, при която отговорник рови в кофите за боклук да снима опаковките на хранителните продукти и да изисква касови бележки от служителите.

Макар да била наета за подреждач на плодове и зеленчуци, Дария трябвало да работи и като касиер, чистач и да отпушва тоалетни.

Друга част от трудовите условия, с които Захариева се сблъскала са:

  • шестдневна работна седмица,
  • девет часа стоене на крак при договорена смяна от осем часа с 30 минути почивка,
  • невъзможност за ядене и пиене на вода,
  • приспадане на загубите на бракуваната храна от заплатата,
  • обещание за бонус в размер на триста лева, ако през първите три месеца не боледува.

"Екшънът е огромен. Текучеството е огромно. Имах страхотни проблеми с вените, девет часа стоях, без да сядам. Младите хора бяха хора със счупена психика",
разказа Захариева.

За дейностите, които извършвала, сред които и вдигането на тежки каси с плодове и зеленчуци, към Дария работодателят ѝ предявил изискване да бъде компютърно грамотна и да владее един чужд език.

След като Захариева получила втората си заплата, също смешна като първата, тя напуснала. Не успяла да издържи.

Димитър Манолов посочи, че получените от пилотния тест резултати са подобни на жалбите, получавани от служители в много от действащите търговски вериги в страната.

По думите му тези "лоши" практики са влезли в страната ни заедно с чуждите търговски дружества, а не са наш "патент".

Междувременно въпросната верига продължава да публикува обяви за работа, подчерта Ваня Григорова.

Фирмата е позната на Инспекцията по труда. Миналата година е била обект на 10 проверки, повечето по молба на служители и са установени 35 нарушения, предаде bTV.

От КТ "Подкрепа" призоваха служителите да създават синдикати на работните си места, да не разчитат на обещания, а да подписват само договори, които включват реалните условия, да сигнализират Инспекцията по труда.

Димитър Манолов заяви, че проверките с "таен служител" ще продължат както в други търговски вериги, така и в производствени предприятия.

Пълният анализ на синдиката от мисията на "тайния служител" вижте тук >>>

Търговската верига опроверга “Подкрепа“

Търговската верига “ПроМаркет“ уличена от “таен служител“ на КТ “Подкрепа“ в лоши условия на труда опроверга обвиненията.

“Данните за суми, с които разполагаме от трудовото досие на г-жа Захариева, се разминават с изнесените от нея факти пред медиите“, твърдят от веригата.

Направената проверка показала, че за периода от 18 декември 2015 г. - 14 март 2016 г. Захариева е работила на трудов договор регистриран в НАП. Трудовото си възнаграждение за този период, тя е получавала единствено по банков път в размер на обща за периода сума 1409.77 лева бруто (с включени обезщетения и осигуровки)".

“Във връзка с това сме готови да ви предоставим при условията на Закона за защита на личните данни цялото трудово досие на г-жа Захариева, както и документи за получените плащания по трудовия й договор“, обявиха от веригата.

“Считаме, че не е коректно да се цитират заплати, публикувани в обява за работа като обещани, но неизплатени, без да се има предвид на какво ниво се е представил служителят на работното място, нито фактът, че споменатата заплата е стартова. Още повече, условията на работа зад касите, както и останалата част на магазините (топли витрини, зеленчуци и други) са видими при влизане във всеки един обект от веригата“, посочват още от “ПроМаркет“.