Приключи първата част от проведената специализирана операция за контрол по основните пътища, която започна в петък сутринта, съобщиха от МВР.

От нейния старт досега няма регистриран нито един тежък инцидент. Същевременно (в отделно съобщение) МВР обобщава: 31 ранени при 25 автомобилни катастрофи в страната през изминалото денонощие. В София са станали 54 леки пътни произшествия и две тежки.

В рамките на операцията са проверени 231 моторни превозни средства и 316 водачи и пътници. Констатирани са общо 614 нарушения, като най-голям е броят на тези за скорост - 512.

Издадени са 67 фиша, съставени са 27 акта за установено административно нарушение и 8 заповеди за принудителни административни мерки. Освен това са връчени 31 електронни фиша на водачи за техни предишни нарушения, а на 3-ма са отнети свидетелствата за управление, поради неплатени задължения по Закона за движение по пътищата.

Служителите на МВР са установили и 15 лица от криминалния контингент.

Проверките за спазването на правилата за движение продължават, като в тях се включи и вертолет.

По-характерни случаи в Бургаско

Трима шофьори са проверени на различни места в Слънчев бряг и станало ясно, че двама от тях са седнали зад волана, след употреба на алкохол, а един - водач на такси, след употреба на кокаин. В Несебър били установени мъж и жена, управляващи колите си след употреба на наркотични вещества. Служители на РУ - Приморско са засекли трима нарушители, двама - седнали зад волана под въздействие на наркотични вещества, и един - след употреба на алкохол. В Созопол мъж бил хванат да шофира след употреба на канабис, а пък в селата Дебелт и Ясна поляна - двама водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол.

Всички нарушители са задържани 24-часови полицейски мерки и срещу тях са образувани бързи полицейски производства.