Специализирана полицейска операция за контрол на трафика към морето започна днес в страната. Само в рамките на днешната акция са хванали над 250 шофьора със скорост над допустимата по автомагистрала "Тракия" на път за морето. Проверени са 182-ма шофьори.

"Като нарушения не са сложни и фрапантни. Има граждани с изтекли свидетелства за управление и актовете най-вече са за неслагане на обезопасителен колан или разговор по телефон", каза гл. инспектор Росен Рапчев, началник на сектор "Пътен контрол" към ГД НП пред БНТ.

До 16 часа екипите са издали 30 фиша, 10 електронни фиша, 15 акта за установено нарушение и 5 принудителни административни мерки. На един водач е отнето свидетелството за управление на МПС, освен това са установени 12 лица от криминалния контингент.

За първи път в помощ на пътните полицаи се включи и хеликоптер.

 

Машината  на Гранична полиция облита основните направления за движение към морските курорти. Оборудван е с много висока разделителна способност камера, която  наблюдава пътния трафик. При констатиране нарушител, изпреварващ неправилно или движещ се в сервизната лента на магистралата, пилотите ще сигнализират най-близкия наземен патрул. Когато има ПТП на автомагистралата или на главния път, при което може да се образува тапа, пилотите ще сезират пътните полица и с екипи ще отклонява движението в обходни маршрути.

Проверки имаше и в Пловдив, Пазарджик и Бургас. В морския град трима души са заловени да шофират след употребата на алкохол - шестима - след употреба на наркотици. На петима са отнети шофьорските книжки.

Операцията ще продължи през целия летен сезон, съобщават от МВР.

"Ефектът от мащабната акция на КАТ по пътищата към морето тепърва ще се усети", заяви премиера Бойко Борисов във Варна, където инспектира големите инфраструктурни проекти.

Борисов посочи, че екипите на Пътна полиция, оборудвани с най-новата техника, ще следят за нарушители на пътя и агресивни водачи.

"Сега им купихме най-добрите машини с фабрично вградени видео камери залепят се за тебе и карат, филмират те и оставаш без книжка. Така че сме ги изкарали по пътищата, отгоре имаме хеликоптери, които снимат до един квадратен сантиметър, радари на пътя", каза премиерът Бойко Борисов.

Статистиката на КАТ - Пътна полиция показва, че с 10% се увеличават тежките пътно-транспортни произшествия в разгара на отпускарския сезон.

Според експерти по пътна безопасност причината шофьорите да карат пияни или с превишена скорост у нас, а стриктно да спазват закона, когато излязат в чужбина е липсата на достатъчен контрол. Другата причина е, че много често шофьорите правят нарушения с мисълта, че санкцията може да им се размине с даване на подкуп.

"Европейците са го измислили. В момента, в който ви хванат, след 5 минути получавате СМС, че ви е удържана определена сума от нарушението, което е. И без да има трима души, които да обслужват една камера и да се правят, да не казвам на какви, и да се крият по храстите", коментира Йонко Иванов - председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Според експертите по пътна безопасност парите за полицейските акции могат да бъдат насочени към подготовката на пътищата за есента с нова маркировка и нови мантинели. От "Пътната полиция" обаче няма да спрат с масираните проверки до края на летния сезон, защото пътните произшествия по пътя към морето са всекидневие.