Инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) заловиха днес бракониери, извадили от водата 200-килограмова моруна в района на Силистра. Рибата е жива и е пусната обратно във водите на река Дунав, след като е била маркирана, но по случая се води дознание, уточниха от агенцията.

И припомниха, че все още е в сила забраната за риболов в българската акватория на Дунав и Черно море на есетровите риби (руска есетра, чига, пъструга и моруна), въведена със заповед на министрите на околната среда и на земеделието и храните през 2016 г.

Районната прокуратура в Силистра ръководи досъдебно производство за бракониерски улов на гигантска моруна - защитен вид, тъй като е застрашен от изчезване. От години има пълна забрана за улова й, заявиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

Снимка: ИАРА

Разследващите уточниха, че днес около 11.30 часа в полицията е получен сигнал, че близо до силистренското село Айдемир в Дунав е уловена гигантската риба. Полицейски служители и представители на ИАРА са установили, че моруната е натоварена в пикап. По първоначални данни се смята, че е женска.

Снимка: ИАРА

 

Незаконният улов е престъпление, което по Наказателния кодекс са наказва с лишаване от свобода до 1 година и с глоба от 100 до 1000 лева и с лишаване от права, се казва в съобщението на прокуратурата.

При вчерашните проверки по река Дунав е хванат и бракониер в момента на риболов с мрежи в река Студена, в землището на село Новград. Съставен му е акт за нарушението, иззета е 1 мрежа и са върнати във водата 3 щуки, 2 кефала, 3 морунаи и 1 скобар, съобщиха от ИАРА.

На 17 февруари пък служители на сектор РК Бургас са установили при проверка на язовир Мандра наличието на 70 броя бракониерски мрежи с дължина около 2100 метра, заложени в работно положение във водите. Мрежите са извадени от водата, а рибата - около 540 кг сребриста каракуда, е дарена на бургаския Социален патронаж. За проверката е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.