Движението по международния път Е-87 в посока курортните комплекси и в посока Варна беше спряно от протестиращите, предаде агенция „Фокус“.

Протестиращите пред резиденция „Евксиноград” запалиха свещ и коленичиха в памет на загиналите миньори в рудник „Ораново”.

Продължиха и скандиранията „Мафия” и „Оставка”. На входа на резиденцията протестиращите опънаха въже, на което със щипки закачиха своите искания.

Появиха се и плакати с надпис: „Разпната България ще възкръсне”, „От предишните се срамувахме, от вас просто ни е гнус”, Оставка сега кабинет „Орешарски”, има и други кадърни”, „На Бузлуджа развяват големи руски знамена, г-н Орешарски, Варна пита – България вече Русия ли е?”.

Преди началото на протеста Ивайло Василев от групата "Обединени варненци за Варна", която нашумя при зимното недоволство в града, заедно със съпругата си Радостина "щурмуваха" резиденцията по вода. Двамата, облечени с водолазни костюми, се опитаха да стигнат под вода до плажа на резиденцията, където да разпънат транспарант с надпис "оставка".

При буната на плажа на "Евксиноград" двамата бяха спрени от патрулна лодка и те се опитаха да закачат плаката на скалите. Преди влизането си в морето Василев каза, че това, което искат е оставка на правителството, и ще подкрепят всякаква инициатива в тази посока.

В 53-я ден от антиправителствените демонстрации срещу кабинета "Орешарски" в София участниците се събраха на мълчалив протест.

По този начин протестиращите почетоха паметта на загиналите миньори в рудника "Ораново" в Симитли. Голяма част от протестиращате бяха облечени в черни дрехи в знак на траур.

По-късно с бавна крачка и траурни звуци протестиращите преминаха по бул. „Цар Освободител” и се спряха пред сградата на Народното събрание. По време на цялото шествие нямаше скандирания, освирквания, а само мълчание. Протестиращите клекнаха за минута мълчание в памет на загиналите миньори.

Движението пред сградата на Народното събрание по бул. „Цар Освободител” в столицата беше пуснато и пред парламента останали около 20-тина души, охранявани от полиция, за да не блокират отново булеварда.

Пред сградата на парламента продължава да стои палатковият лагер, хората в който заявяват, че няма да напускат центъра на София, макар и депутатите да ползват ваканция до края на август.

Заради деня на траур подкрепящите кабинета не се събраха на контрапротест.

Вижте снимки