Преди няколко месеца Софийски градски съд оправда Цонев, бившия съдия Петър Сантиров и ексглавния секретар на МФ Тенчо Попов, които бяха обвинени, че са дали подкуп от 20 000 евро на Петров, за да прекрати разследване.
По време на процеса имаше съмнения, че магистратът всъщност сам е провокирал Сантиров и Попов да обсъждат евентуалния рушвет. Петров дори стана известен с прозвището Пепи Еврото.

На въпрос с какви мотиви се е съгласил и е одобрил решението на Николай Кокинов да назначи Петров за шеф на Столичното следствие, Цацаров отговори: "С никакви, това не е мое правомощие. Решението за назначаване на ръководител на Следствен отдел е решение на съответния градски или окръжен прокурор. Всеки носи отговорност за своите кадрови решения. Съответно той е човекът, който трябва да докаже, че това решение ще предизвика резултатите и позитивната промяна, каквато той твърди, че ще се получи", предаде "Фокус".

Главният покурор бе категоричен, че няма да допусне вариант, при който да предопределя кадрови решения и добави, че има определен срок, в който може да се докаже, че съответното назначение ще постигне промяна.

„Що се отнася за мотиви за съгласяване, предполагам ме питате за прекратяване командироването в Националното следствие (Петров бе командирован от столичното в Националното следствие през февруари 2010 г. - б.р.). Т.е. заповед, която е последвала заповедта на г-н Кокинов. Издал съм още една заповед – досегашният ръководител на Следствен отдел съм командировал в Националната следствена служба. Най-малкото защото съм решил, че след толкова време той заслужава едно такова командироване и след заемането на тази длъжност”, каза още Цацаров.

Случайно или не, на отчета на Софийска градска прокуратура в края на миналата седмица не присъстваше точно Николай Кокинов.