След два месеца извънредно положение и строги мерки, множество заповеди за забрани и затваряне на магазини, театри, паркове, спортни обекти и зали, както и на детски градини и училища, днес затворени остават само театрите и залите, в които се тренира обществен спорт. С няколко поредни заповеди правителството първо наложи рестрикциите, а след това една по една издаде нови заповеди за отваряне на различните обекти.

Интересен сблъсък обаче се получава от факта, че сред първите отворени в областта на културата бяха кината, заедно с малките галерии, а театрите и оперите и до ден-днешен не са отворени, макар да могат да спазват същите правила с дистанция, маски и дезинфекция.

По думите на министъра на културата Боил Банов - причината е, че изкуството е сценично и ще може да се играе само открито, тъй като "актьорите са живи" и е опасно да излизат на сцена. Правителството финансира работещите в областта на културата с различни програми за подпомагане, но те са под формата на минимални работни заплати.

Заради това от културните среди постоянно призовават да бъдат отворени театрите.

От друга страна в областта на спорта бяха отворени фитнесите и малките зали за платен спорт, но с ограничение от по 10 души, а все още затворени остават залите за спорт - баскетбол, волейбол, художествена гимнастика и други. Техни представители са категорични, че разлика няма и тренировките могат да се изпълняват също с по-малък капацитет и според подходящ график. Засега обаче те остават затворени.

В тази връзка от Българската федерация по баскетбол потвърждават пред bgbasket.com, че баскетболът за подрастващи остава забранен.

Според т. 3 от заповед N РД-01-263/14.05.2020 г. на министъра за здравеопазването Кирил Ананиев се "преустановяват всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им дейност". Заповед, която не е отменена и на този етап.

Така на практика, подрастващите все още нямат право да тренират. Фитнес залите от днес са отворени, а залите за спорт - не, протестират от Баскетболната федерация. Проблемът обаче важи и за другите спортове, които се практикуват от деца в държавни условия.

От трета страна затворени остават и заведенията, но само вътре. При тях отворени са само терасите и градините. Министърът на туризма Николина Ангелкова обаче вече коментира, че и те могат да бъдат отворени при строги правила и много голяма дистанция.

На четвърто място - учениците завършиха дистанционно и ще се върнат в клас на есен, а детските градини все още остават затворени, макар много от родителите да се върнаха на работа. За тях се обмислят различни варианти и те вече се подготвят за отваряне, но само при намалени групи и спазване на строги мерки.

На практика са отворени всички обекти, които носят приход в бюджета от плащане на данъци и такси, но някои държавни, но все още не е позволено или помислено за обществени места, които също могат да действат по правилата на дистанция и всички мерки за сигурност.