Родители, чиито деца се лекуват в Клиниката по детска онкохематология в столичната болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ, излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването и поискаха подобряване на условията в лечебното заведение. На свой ред ресорният министър им обеща ремонт, но не и смяна на ръководството. 

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

В късния следобед пред сградата на Министерството на здравеопазването се събраха представители на фондация "Даная", родители, както и техни близки и приятели, които коментираха пред журналисти, че за онкоболните деца в Клиниката по детска онкохематология няма топла вода, битовите условия са лоши и няма достатъчно медицински сестри. 

"Оставяме едни онкологично деца на химиотерапия без медицинска грижа - в България, в София - европейска столица, в 21-ви век, без топла вода. В момента няма никакви трансплантации на костен мозък и стволови клетки, защото няма достатъчно персонал. Едно дете, което минава през такава терапия, има нужда от висококвалифицирани сестри за грижа след това.

При нас такива липсват и това не се случва. Когато децата имат нужда от такова лечение, ние събираме пари през социалните мрежи, за да ги изпратим в Турция, Израел", казаха участници в протеста пред БНР.

Снимка: БТА

Родителите попитаха здравния министър проф. д-р Христо Хинков на излизане от сградата дали ще смени ръководството на болница ИСУЛ. Въпросът го изненада и отговорът, който чуха, беше: "Защо да го сменям?".

Според събралите се ръководството трябва да бъде сменено поради проявена безстопанственост и неглижиране на системни проблеми, да се направи ревизия на клиниката, да се потърси отговорност на досегашното ръководство.

Снимка: БТА

Министерството на здравеопазването ще финансира ремонти в столичната болница ИСУЛ, но няма да сменя ръководството ѝ, заяви Хинков пред протестиращите. 

Пред БТА началникът на Клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ Добрин Константинов заяви, че там няма проблем с топлата вода, но заради старата конструкция водата трябва да се източва.

Той признава за проблема с липсата на медицински сестри, които заведението не успява да привлече, но по думите му деца се приемат и лекуват "безотказно" въпреки кризите.

Снимка: БТА

В отговор на въпрос дали трансплантациите на стволови клетки не се правят поради липса на медицински сестри проф. Константинов каза, че това е абсолютно вярно и че отдавна болницата е сигнализирала за този проблем. Много трудно и много бавно бихме могли да увеличим броя на медицинските сестри, защото това са проблеми, наследени от много време, допълни той. По думите му от десетилетия има недостиг на медицински сестри в цялата държава, а частна онкохематологична клиника за деца няма, защото работата е тежка, неблагодарна и непечеливша.

Снимка: БТА

Министър Хинков пък покани Ани Стоянова, председател на фондация "Даная", да участва в Обществения съвет, който беше създаден заради проекта за бъдещата детска болница в кв. "Горна баня". По думите му вече започва събаряне на сградите, които до момента са на територията на терена, на който трябва да се построи бъдещото лечебно заведение. Стоянова каза, че Общественият съвет работи "про форма".