Има ли подходящи условия за колоездачи в центъра на София?

Какви полемики предизвика новата регулация на движението в центъра на столицата?

Този епизод на Trendy обръща внимание на новата регулация на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен", "Витошка" чрез включването на велоалеи и промяна на текущите условия за придвижване.

"Аз съм 100% за това регулацията на транспорта да бъде основана на интересите на хората. Зад всичките неразбирателства стоим хора, които дишаме един и същ въздух и всички искаме да живеем в по-здравословна среда, да имаме по-високо качество на живот. Трябва да различим дългосрочните ни интереси от навика", споделя Камен Русков, еколог, активист и колоездач.

Булевардите са места, където движението се извършва не само от автомобили, но и от превозни средства на столичния градски транспорт, на пешеходци и колоездачи. От тук произлиза един от проблемите, свързани с новата регулация на движението в споменатите булеварди, и той е как да се постигне резултат, удовлетворяващ всички граждани.

"Подходът трябва да бъде гъвкав, да се мисли за това как да се интегрира дадена идея и да не се копират чужди модели, тъй като условията у нас и в другите градове в чужбина са различни. Трябва да се мисли на място, адаптивно, така че ползите да са максимални и щетите да бъдат минимални за всички групи", допълва Камен.

"В момента сме на такъв етап, в който хората са все още скептични. Ние трябва да направим така, че да имаме една нормална веломагистрала, която да свързва достатъчен брой ползватели от двете си страни и да бъде качествено изпълнена. По този начин хората ще видят, че велоалеите работят и ще се доверят на други сходни проекти", споделя мнението си Русков.

Чуйте целият разговор в аудиото!

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Източник: iStock by Getty Images, колаж: Траяна Генчева, Dir.bg