Пореден болен с бронхопневмония се сблъсква с лабиринта на здравната ни система. Той обикаля 6 болници в рамките на 17  часа, които отказват да го приемат. Причината е, че няма коронавирус, предаде bTV.

От няколко дни здравословното състояние на Данаил Данов се влошава рязко. В сряда търси лекарска помощ от общопрактикуващия си  лекар. Той установява, че не е със симптоми на коронавирус, но има пневмония и течност в белите дробове. Издава му направление за хоспитализация.

Данов тръгва с роднини от Нови Искар да търси болница и следват 17 часа обиколка по болници. Първо отиват в Пета градска болница, казват им, че няма легла, отиват във Втора градска болница - и там няма места, казали им да отидат в "Пирогов" Отрицателният тест за коронавирус затваря вратите на мъжа към още 3 болници. Не е приет ноти в "Пирогов", нито в Окръжна болница и Белодробната болница. Мотивът им е, че отделенията там са преобразувани в такива за пациенти с COVID-19

Стигат до Александровска болница, където най-после виждат светлина в тунела. От лечебното заведение обещават да го настанят. Болницата обаче се оказва просто хотел за една нощ. На сутринта лекарите звънят на роднините да си го приберат, защото нямали такъв специалист. От лечебното заведение обясниха за bTV, че пациентът се нуждае от бронхоскопия.  И двамата брохноскописти обаче били в COVID отделението. И тъй като Данаил няма коронавирус, няма кой да го лекува.

От Министерството на здравеопазването обявиха, че по случая тече проверка. Според ведомството хората с белодробен проблем, но без коронавирус, могат да се лекуват в Белодробната болница на бул. "Сливница". Там ще бъде настанен и Данаил, но едва в понеделник.