До момента за лечение на болни от COVID-19 са похарчени 4, 453 млн. лева. Това обяви проф. Петко Салчев, управител на НЗОК, пред БНТ.

Той увери, че вече почти всички болници са възстановили работата си в нормален режим.

"Проблем към момента остава в денталната медицина, където има спад с около 30%", каза той и добави, че финансирането в НЗОК е достатъчно и пари има, но те трябва да се харчат разумно в период на пандемия.

"Към момента Касата се разплаща по график с болниците и няма оплаквания. Един пациент средно струва на НЗОК около 1200 лв. при престой около 10 дни и затова са вдигнати клиничните пътеки", добави той и поясни, че към момента не е нужен ремонт на бюджета на Здравната каса.

Болниците вече почти са възстановили нормалната си работата. За последните месеци намалението на обема дейност е около 2,6-3% в болничната помощ. В извънболничната е около 4% е по-нисък обема. Проблемът остава в денталната медицина, където все още се движат в рамките на 30% по-нисък обем.

"Финансирането, което има в НЗОК, е достатъчно, за да се посрещне пандемия като грипната през есента, стига да се харчи разумно. Бюджетите на болниците са различни, но се движат в рамките на планираното. Там, където болниците са затруднени, защото има оттегляне на пациенти, ние доплащаме до 85%, а там, където е нормална дейността, плащаме това, което са изработили", каза още той.

По клинични пътеки са минали 4 800 пациенти, а по клинични процедури - 414 пациенти. Това са директни плащания за пациенти, които са хоспитализирани.

"Плащаме по 2300-2500 PCR теста на ден, когато РЗИ реши да се правят такива във връзка с противоепидемичната обстановка. По няколко направления можем да заплатим такива тестове. Имаме фиксираност - 60 лева за PCR, като в сумата е включена цената на самия тест и труда", заяви Салчев.