Над 1200 човека са новозаразените днес, това е с около 100 повече, така че, за съжаление, нашите прогнози ще се сбъднат. Очакваният пик ще е около 25 февруари. Това може да наложи и промяна в мерките. Това съобщи директорът на Александровска болница проф. Борис Богов пред БНТ.

"Предстои на своето заседание утре Националният щаб да вземе решение за промяна в мерките при покачване на заболеваемостта - ако се стигне до 200 заразени на 100 000 души. Тогава ще се пристъпи към обратния ред на затягане на мерките", обясни проф. Богов.

"Всички болници също имат готовност за реакция при повишаване на заразените - до 48 часа да върнем обратно възможността за прием на по-голям брой пациенти. Освен това всички системи за обдишване и респиратори трябва да бъдат в готовност, допълни директорът на Александровска болница. - Потвърждават се нашите прогнози, които бяха заложени за след Нова година за покачване на случаите. Огнището в Кюстендил е пример за това, заради неспазване на мерките. Доколкото имам информация, това се е случило в цех в Кюстендил, където не са били спазвани мерките."

"Вече 510 пациенти, прекарали COVID-19, са се записали на нашите телефони по програмата ни за рехабилитация, до края на март малко трудно те ще бъдат обгрижени всичките, но всеки, който се е записал, ще бъде прегледан и обслужен", каза той.

Александровска болница инициира програма за пациенти, преболедували COVID-19 в домашни условия и такива, които имат оплаквания и след изписването им. Тази програма е открита и за пациенти, които не са си правили тест за заболяването, но са боледували със сходни симптоми.

"Мутацията на вирусите е естествен процес и се осъществява по няколко линии - основните са естествена и външна намеса, включително лечение с плазма би могло да бъде в основаната на мутирането на един щам, както и лечението при COVID-19 и начините на заразяване. Лечението с кръвна плазма не е панацея, има строги показания и не бива да се използва при всеки пациент, заразен с коронавирус", категоричен е проф. Богов.

"Универсално лечение на коронавируса няма, има лечение с доказан ефект от определени средства, но всичко е на база на индивидуален подход. Няма и лекарства, които трябва да се приемат профилактично и да превантират заразяването с COVID-19. Среднотежките случаи с коронавирус в здравното заведение са 48 към момента, интубирани са 7, на интензивна терапия са 6", допълни директорът на Александровска.

Най-честите усложнения при преболедувалите COVID-19 са при дихателната и сърдечно-съдовата система. Не малко пациенти имат нужна от неврологична и психична помощ.

"Ако се премине границата от 200 на 100 000 заразени, плановият прием и операциите в болниците най-вероятно ще бъдат отменени", прогнозира той.

"Изработените ваксини са един успех на науката. Към настоящия момент те са единственото средство, което предпазва от по-сериозно боледуване, не от заразяване. Нека всеки един човек е наясно, че ваксиниран не значи, че не е преносител", каза проф. Богов.

"Ваксината на "Астра Зенека" е на друг принцип - тя е с носител на известен вирусен щам, стар, който е натоварен с белтъчни съставки от коронавируса и неговата цел е да го вкара в организма, за да започне да изработва антитела. Всеобщото становище на страните от ЕС е, че тя може да се прилага на хора до 65 години", допълни той.

"В Александровска болница лекуваме всякакви случаи, но ние не ги типизираме по щамове. Алгоритъмът за поведение и лечение както на "стария", така и на мутиралия коронавирус, е един и същ", заяви проф. Богов.