Военнослужещите от състава на военното формирование на Сухопътните войски в Горна баня и от авиобаза Крумово в 18.30 часа извършиха разузнаване на боеприпаса, открит при изкопни работи за строежа на метрото в района на столичния булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" № 82.

Установено е, че това е осколъчнофугасна 220-килограмова авиационна бомба от времето на Втората световна война, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

В 19 часа специализираните екипи извършиха транспортиране на авиобомбата. Военнослужещи от Военна полиция осигуряват ескорт за безопасност при транспортирането.

Авиобомбата ще бъде унищожена утре, 25 октомври, в район, извън населени места, на полигона в Сливница.

Снимка: МВР

Действията на специализираните екипи се ръководят от полковник Йорданов - началник на сектор "Инженерни войски" от командването на Сухопътните войски.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов на място благодари на военнослужещите за бързата и навременна реакция. Въпреки настъпилата тъмнина с професионалните си действия те успяха бързо да извлекат бомбата и да я транспортират извън София. Това даде възможност на евакуираните в близките блокове жители да се приберат в апартаментите си.

Те прекараха няколко часа навън, като на място беше опъната палатка, а екипи, които раздаваха топли напитки.

Възстановено е движението по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".