На страницата си във Фейсбук посолството на Руската федерация в София излезе със съобщение, че не разполага с ваксината "Спутник V" и в сградата на дипломатическата мисия  не се ваксинират нито руски, нито български граждани. Те правят това уточнение в отговор на "многобройни въпроси".

В съобщението се посочва, че на 20 януари т.г. Русия е подала заявка за регистрация на ваксината «Спутник V» от Европейската агенция по лекарствата.

"За да бъде внесена ваксината в страната, тя трябва да бъде одобрена на ниво ЕС или на ниво на лекарствен регулатор на Република България", поясняват от руското посолство.

Кои страни регистрираха руската ваксина

Руската ваксина "Спутник V" е регистрирана за използване в Беларус, Сърбия, Унгария, Аржентина, Боливия, Алжир, Венецуела, Парагвай, Туркменистан, палестинските територии, Иран, Мексико.

Руският държавен фонд за инвестиции (РДФИ) е подписал до момента сделки за производство на ваксината с производители от Южна Корея, Китай, Индия, Бразилия, Беларус, Казахстан и Турция.

 

 

"Няма да се поколебаем да купим, която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа, разбира се в това число и руска и китайска", заяви преди два дни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса, във връзка със съобщението от "АстраЗенека" за забавяне на доставките на ваксини за Европа.

ЕС потвърди, че проверява "Спутник-V"

Европейската агенция по лекарствата днес потвърди, че Русия е подала документи за оценка на ваксината "Спутник-V". Това е една от поне 15 ваксини срещу КОВИД-19, които оценяваме, заяви пред Европейския парламент изпълнителният дикертор на агенцията Емер Кук.

Тя добави, че се запазва очакването ваксината на "АстраЗенека" да получи одобрение до края на месеца. Напреднала е оценката и на ваксината на "Янсен и Янсен", но засега няма срок за крайното становище, поясни Кук.

По нейните думи ЕС разполага с две одобрени вакнини RNA ("Пфайзер" и "Модерна"), а следващите близо до одобрение ще бъдат векторни (бел. ред. такива са на АстраЗеника и Спутник V).

Необходимо е да имаме не само ваксини, но и лечение, посочи Кук. По нейните думи все още няма достатъчно поручвания дали одобрените в ЕС ваксини действат срещу разновидностите на вируса на болестта