Русия и Беларус ще произвеждат съвместно на беларуска територия руската ваксина Sputnik V срещу Ковид-19, съобщи днес руският премиер Михаил Мишустин, цитиран от ТАСС.

Той каза това на среща в Москва с беларуския си колега Роман Головченко. Мишустин съобщи, че на 4 януари Русия е предала на Беларус поредната партида тестове за диагностициране на заразяване с коронавирус.

Освен това, в съответствие с решение на президентите на Русия и Беларус, Владимир Путин и Александър Лукашенко, се създава съвместно производство на беларуска територия на ваксина срещу Ковид-19.

Предвижда се съвместното производство на ваксината да започне през февруари - март. Целта на договореното съвместно производство е да улесни логистиката и да се ускори имунизацията.

Беларус стана първата чужда държава, която започна ваксинация на населението срещу коронавирус с руската ваксина. Миналата година страната подписа първоначален договор за доставка на 170 000 дози. Освен това Беларус стана първата чужда държава, която официално регистрира Sputnik V.

Фондът е подписал до момента сделки за производство на Спутник V и с производители от Южна Корея, Китай, Индия, Бразилия, Беларус, Казахстан и Турция.

 

До този момент ваксината Спутник V е регистрирана за използване в Беларус, Сърбия, Аржентина, Боливия, Алжир, Венецуела, Парагвай, Туркменистан и палестинските територии.

Преди три дни стана ясно, че руската ваксина ще се произвежда и в Турция.

Потенциалният обем на производството - милиони дози ваксина "Спутник V" годишно се обсъжда и въпроса за възможното разширение на производството в бъдеще. Доставките на тези ваксини ще бъдат както за вътрешния пазар в Турция, така и за други страни, информираха от фонда.

Днес стана ясно, че и Мексико е договорил 24 милиона дози от руската ваксина.

Миналата седмица руските власти депозираха молба за регистриране в ЕС на "Спутник V".